Linkovi

Trojica osuđena zbog podrške zaveri za otmicu guvernerke Mičigena


Pol Belar, Džozef Morison i Pit Musiko, osuđeni za stvaranje savezništva sa vođom zavere za otmicu guvernerke Mičigena. (Foto: Arhiva AP /Alvin S. Glenn Detention Center and Jackson County Sheriff's Office)
Pol Belar, Džozef Morison i Pit Musiko, osuđeni za stvaranje savezništva sa vođom zavere za otmicu guvernerke Mičigena. (Foto: Arhiva AP /Alvin S. Glenn Detention Center and Jackson County Sheriff's Office)

Trojica muškaraca proglašena krivim zbog podrške zaveri za otmicu guvernerke Mičigena 2020. godine osuđena su u četvrtak na višegodišnje zatvorske kazne. Dvojici vođa zavere kazna će biti izrečena do kraja meseca.

Džozef Morison (28), njegov tast Pit Musiko (44) i Pol Belar (23) osuđeni su u okružnom sudu u Džeksonu, gde ih je porota u oktobru proglasila krivim na osnovu optužbi za članstvo u bandama, kršenje pravila posedovanja vatrenog oružja i pružanje materijalne podrške terorizmu.

Presude su bile pobeda za državne tužioce koji su tvrdili da su optuženi pomagali dvojici muškaraca koji su u avgustu proglašeni krivim pred federalnim sudom za organizovanje zavere za otmicu guvernerke Grečen Vitmer.

Advokati odbrane su tvrdili da njihovi klijenti nisu znali za plan otmice Vitmer i da su njihovi postupci zaštićeni Prvim i Drugim amandmanima američkog Ustava.

Njih trojica su bili među više od desetak muškaraca uhapšenih u oktobru 2020. godine i optuženih za državne ili federalne zločine, a tužioci su naveli da su učestvovali u planu zavere za otmicu guvernerke.

Zavera je nastala delimično i iz njihovih frustracija zbog ograničenja koja je demokratska guvernerka uvela stanovnicima i preduzećima u prvim danima pandemije Kovida 19.

Grupa je planirala da provali u njenu vikendicu, kidnapuje je i odvede kako bi joj se "sudilo" zbog izdaje, rekli su tužioci. Kako su dodali, zaverenici su se nadali da će otmica dovesti do nasilne pobune i pokrenuti građanski rat.

Sedmoricu optuženih, uključujući Morisona, Musiku i Belara, sada je porota osudila, ili su priznali krivicu za svoje uloge u zaveri. Druga dvojica oslobođeni su federalnih optužbi na suđenju u aprilu.

U avgustu su dvojica osumnjičenih pripadnika jedne paravojne grupe optužena za zaveru za izazivanje "druge američke revolucije" proglašeni krivim po optužbama za otmicu i zaveru. Adam Foks i Beri Kroft junior, osuđeni su na ponovljenom suđenju, nakon što je prvo suđenje tokom proleća završeno bez dogovora porote. Druga dva optuženika oslobođena su optužbi tokom tog postupka.

Foks i Kroft bi trebalo da budu osuđeni kasnije ovog meseca. Preti im doživotna zatvorska kazna.

Morison i Musiko su optuženi da su vodili taktičke treninge na svom imanju u ruralnom delu Mičigena. Belar je optužen da je obezbedio planove za taktičke manevre, šifrovani jezik za komunikaciju, kao i municiju.

Sva trojica su bili pripadnici paravojne grupe pod nazivom "Vulverin vočmen", rekli su tužioci.

XS
SM
MD
LG