Linkovi

Vojska SAD: Kineski lovac prišao veoma blizu bombardera B-52 iznad Južnog kineskog mora


Borbeni avion J-11 kineske Narodnooslobodilačke armije na fotografiji napravljenoj od video snimka iz bombardera B-52 američke avijacije, 24. oktobra 2023.
Borbeni avion J-11 kineske Narodnooslobodilačke armije na fotografiji napravljenoj od video snimka iz bombardera B-52 američke avijacije, 24. oktobra 2023.

Kineski borbeni avion došao je na 10 stopa (oko tri metra) od američkog bombardera B-52 koji je leteo iznad Južnog kineskog mora i zamalo izazvao nesreću, saopštila je američka vojska, naglašavajući potencijal za pometnju dok se obe zemlje bore za uticaj u regionu.

Tokom noćnog presretanja, dvomotorni lovac Šenjang J-11 približio se avionu američkog vazduhoplovstva "nekontrolisano prevelikom brzinom, leteći ispod, ispred i na 10 stopa od B-52, dovodeći obe letelice u opasnost od sudara", navela je američka indo-pacifička komanda u saopštenju objavljenom kasno u četvrtak.

"Zabrinuti smo da ovaj pilot nije bio svestan koliko je bio blizu da izazove sudar", saopštila je vojska.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, ali je u sličnom incidentu u maju kineska vlada odbacila američke pritužbe i zahtevala od Vašingtona da prekine takve letove iznad Južnog kineskog mora.

Kina je sve odlučnija u unapređivanju svojih pretenzija na veći deo Južnog kineskog mora, koje smatra za svoje teritorijalne vode, što je stav koji odbacuju SAD i druge zemlje koje koriste ogromno prostranstvo okeana za prevoz robe.

Tvrdnje Kine dovele su do dugotrajnih teritorijalnih sporova sa drugim zemljama u Južnom kineskom moru, jednom od najprometnijih trgovinskih ruta na svetu. Brod kineske obalske straže i prateći brod nasrnuli su prošle nedelje na brod filipinske obalske straže i vojni čamac za snabdevanje u spornom delu plovnog puta.

Posle tog incidenta, predsednik Džo Bajden je obnovio upozorenje da će SAD biti obavezne da brane Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, ako filipinske snage, avioni ili brodovi budu pod oružanim napadom. On je razgovarao na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom u sredu u Beloj kući.

Kina je reagovala rekavši da SAD nemaju pravo da se mešaju u sporove Pekinga sa Manilom.

ARHIVA - Američki strateški bombarder B-52 Stratofortres iznad Avganistana.
ARHIVA - Američki strateški bombarder B-52 Stratofortres iznad Avganistana.

"Američka odbrambena posvećenost Filipinima ne bi trebalo da podriva kineski suverenitet i pomorska prava i interese u Južnom kineskom moru, niti treba da podržava nezakonite pretenzije Filipina", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u četvrtak na konferenciji za novinare u Pekingu.

SAD i njihovi saveznici redovno sprovode pomorske manevre u Južnom kineskom moru, a takođe redovno lete avionima iznad tog područja kako bi naglasili da su vode i vazdušni prostor međunarodni.

B-52 je "zakonito izvodio rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru", kada ga je u utorak presreo J-11, saopštila je američka vojska.

Presretanja su uobičajena, a Sjedinjene Države navode da je bilo više od 180 takvih incidenata od jeseni 2021.

Međutim, kontakti nisu često tako bliski kao u incidentu od utorka, a sa već visokim tenzijama između Pekinga i Vašingtona, sudar bi imao potencijal da dovede do eskalacije.

Američka vojska je u svom saopštenju navela da incident neće promeniti njen pristup.

"SAD će nastaviti da lete, plove i deluju - bezbedno i odgovorno - gde god to dozvoljavaju međunarodni zakoni", saopštila je vojska.

XS
SM
MD
LG