Linkovi

Papa pisao katolicima: Seksualno zlostavljanje je zločin


Papa Franja u Vatikanu
Papa Franja u Vatikanu

Papa Franja rekao je da se mora učiniti sve kako bi se sprečilo seksualno zlostavljanje dece od strane sveštenika Katoličke crkve i da, ako se tako nešto desi, ne može da se zataška.

Papa se obratio katolicima pismom povodom poslednjih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi u Pensilvaniji kada je otkriveno da je 300 sveštenika pedofila zlostavljalo više od 1000 dece, u periodu od 70 godina.

Papa je rekao da Katolička crkva uz "stid i kajanje" priznaje da nije reagovala na pravi način i uvidela štetu koju su zlostavljači naneli velikom broju ljudi.

"Nikada nećemo moći dovoljno da učinimo da bismo umanjili štetu i tražili oproštaj", napisao je papa Franja.

Samo prošlog meseca, papa Franja je prihvatio ostavku australijskog arhebiskupa zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja dece, kao i ostavku kardinala Teodora Mekarika iz Vašingtona zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Papa Franja je istakao da se i dalje radi na tome da se osigura bezbednost dece i ranjivih grupa odraslih u crkvi i da se odgovorni za seksualno zlostavljanje kazne.

Zaključio je da će bez ućešća svih katolika napori da se "iskoreni kultura zlostavljanja" biti uzaludni.

Međutim, u njegovom pismu se pominju eventualne nove mere za sprečavanje zlostavljanja, koje bi crkva mogla da usvoji.

Papin portparol Greg Burk rekao je da je značajno što je papa zlostavljanje nazvao "zločinom" a ne samo grehom, i što je zatražio oproštaj, ali i priznao da ni jedna mera neće biti dovoljna za žrtve i preživele zlostavljanja.

XS
SM
MD
LG