Linkovi

Grad Santos i Brazil opraštaju se od Pelea


SOCCER-PELE/WAKE
SOCCER-PELE/WAKE

Brazilski primorski grad Santos, koji je fudbalska legenda Pele ucrtao na svetske fudbalske mape, oprašta se od svog sportskog heroja.

U pomen neprikosnovenom asu u tom mestu organizovano je bdenje.

Takođe, na stadionu Vila Belmiro, domu Fudbalskom klubu Santos, biće održana komemoracija slavnom igraču – koji je preminuo prošlog četvrtka od posledica raka debelog creva.

Ceo svet će biti ovde. Pelea nije potrebno posebno opisivati – on je za nas bio sve”, rekao je Roberto Santos – jedan od poštovalaca velikog asa.

Edson Arantes do Nascimento – Pele, rođen je 1940. u seoskom gradiću Tres Korakos, ali se 1956. preselio u Santos gde je proveo većinu svog života.

Pele je napustio milione navijača Santosa širom zemlje. Bio je kreator brazilskog fudbala”, izjavio je Antonio da Paz – dok je iščekivao početak memorijala.

Medijska služba Fudbalskog kluba Santos objavila je da je oko 5.000 novinara iz celog sveta akreditovano da prate oproštaj od jedinog fudbalera koji je tri puta osvojio Svetsko prvenstvo i postigao više od 1.000 golova za klub za koji je igrao.

Očekuje se da će više brazilskih zvaničnika prisustvovati Peleovoj sahrani koja će biti održana u utorak.

Među njima i novoizabrani brazilski predsednik Luiz Inasija Lula da Silva, potpredsednik Džerald Alkimo – inače dugogodišnji navijač Santosa, kao i predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino.

"Biću prisutan tokom čitavog dana, 24 sata – od 10 ujutru do 10 sati. Pele to zaslužuje”, rekao je jedan od Peleovih poštovaoca Roberto Santos.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) Pelea je proglasila najboljim fudbalerom, a Međunarodni olimpijski komitet najboljim sportistom 20. veka.

XS
SM
MD
LG