Linkovi

Pit Maroko: Borba protiv terorizma - mogućnost za saradnju Srbije i SAD


Postizanje stvarnog kompromisa sa Prištinom je jedina garancija budućnosti Srbije i celog regiona, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Pitom Marokom, i dodao da ceni posvećenost i podršku američke administracije rešavanju kosovskog pitanja.

Vučić je istakao da Srbija i SAD nastavljaju putem produbljivanja bilateralnih odnosa, a dvojica sagovornika su se saglasili da je stota godišnjica od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom značajan jubilej i prilika da se obeleži prijateljstvo između srpskog i američkog naroda.

Američki zvaničnik, koji se nalazi u poseti regionu, u ponedeljak se sastao sa Vučićem i istakao da Srbija preduzima značajne korake u borbi protiv ekstremizma i terorizma i da u toj oblasti vidi velike mogućnosti za saradnju dveju zemalja.

Takođe, Maroko je naglasio da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformama, neophodnim za pristupanje Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije. On je rekao i da ceni zalaganje Vučića za mir i stabilnost u regionu i doprinos koji daje u međuetničkom dijalogu na zapadnom Balkanu.

Sa američkim zvaničnikom se sastala i predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je tom prilikom naglasila da je u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD važna uloga Kongresa i Senata i ukazala da postoji redovan politički dijalog poslanika Skupštine Srbije sa američkim senatorima i kongresmenima.

Maroko je istakao da SAD podržava napredak i put Srbije ka EU i pozdravio napore po pitanju regionalne saradnje, te ukazao da ceni učešće Srbije u Partnerstvu za mir.

XS
SM
MD
LG