Linkovi

Danijela Đurović izabrana za predsjednicu Skupštine Crne Gore


Montenegrin Parliament (VOA, Jovo Radulović)
Montenegrin Parliament (VOA, Jovo Radulović)

Poslanici Skupštine Crne Gore izabrali su u četvrtak Danijelu Đurović, dosadašnju poslanicu Socijalističke narodne partije, za predsjednicu Skupštine Crne Gore.

Đurović je na toj funkciji naslijedila smijenjenog Aleksu Bečića, nakon što je vršilac dužnosti predsjedavajućeg Strahinja Bulajić iz DF-a, koji je nakon odbijanja da zakaže sjednicu o izboru Vlade prošle nedjelje podnio ostavku, a 46 poslanika zatražilo zakazivanje sjednice.

Tokom rasprave o izboru predsjednice Skupštine, poslanica URA-e Božena Jelušić, rekla je da je sigurna da je Đurović “prava osoba za to mjesto u zajedničkoj kući Crnoj Gori” i podsjetila da je na zidovima parlamenta, među slikama dosadašnjih 29 predsjednika Skupštine, samo jedna žena.

"Tu je 29 muškaraca i samo jedna žena – Vesna Perović iz Liberalnog saveza koja je 2001. izabrana za prvu i do danas jedinu predsjednicu crnogorskog parlamenta. Od tada je prošla 21 godina i danas imamo priliku da na tom zidu još jednom poremetio tvrdu patrijarhalnu matricu koji govori da javni prostor pripada samo muškarcima", rekla je.

Danijel Živković iz DPS-a rekao je da se danas “sa Cetinja kreće u deblokadu institucija i postizanju šireg konsenzusa”, te da je neophodno poslati poruku da “svi javni funkcioneri moraju poštovati Ustav i voditi računa o nacionalnim interesima”.

Ivan Brajović iz Socijaldemokrata, koji neće podržati Abazovićevu Vladu rekao je da ne mogu podržati Đurović zbog stavova SNP-a.

"Moramo da se zapitamo kakva je to kombinatorika i šta stoji iza toga, jer je prethodnu vladu srušilo 40 poslanika opozicije, koji su pružili nadu građanima da postoji jedinstveni blok i četiri poslanika koalicije CnB. Normalno je bilo da prihvatimo pet poslanika SNP-a objeručke, ali da dođu na naše vrijednosne pozicije, a ne da budu neko ko uslovljava", rekao je i dodao da SNP nikada nije osudio agresiju na Ukrajinu, a posllanici te partije nisu podržali Rezoluciju o Srebrenici.

Genci Nimanbegu iz Albanske liste rekao je da mu je drago što je iz SNP-a predložena Đurović za predsjednicu Skupštine, kojoj je poželio da potpiše izmjene Zakona o morskom dobru, koji će ojačati nadležnosti opština.

“Tu imam malu skepsu, Vaša partija uvijek teži ka centralizacija, dok mi težimo ka decentralizaciji vlasti, pa ćemo vidjeti kakav će biti dogovor o ovom zakonu".

Poslanik SDP-a Raško Konjević izrazio je uvjerenje da Đurović neće blokirati rad Savjeta za odbranu i bezbjednost, jer bi, kako je rekao, nakon toga bila smijenjena, navodeći da bi on više volio da je predsjednik parlamenta iz Socijaldemokrata.

“Politika je kompromis i dijalog… “Možda je najteže sada DPS-u i SNP-u što su se nakon 20-ak godina ponovo “spojili”, ali i to je politika”, rekao je Konjević.

XS
SM
MD
LG