Linkovi

Tramp odobrio pomoć Kaliforniji zbog istorijskih požara


Vozila su zaglavljena na autoputu u blizini Vejkvila u Kaliforniji
Vozila su zaglavljena na autoputu u blizini Vejkvila u Kaliforniji

U Kaliforniji su nastavili da besne jedni od najgorih požara u istoriji zemlje, koji su do sada zahvatili više od četiri hiljade kvadratnih kilometara. Najmanje šestoro ljudi je poginulo i 43 povređeno, uključujući i vatrogasce.

Predsednik Donald Tramp izdao je deklaraciju o katastrofi, kojom se omogućava da se sredstva iz federalnog budžeta prebace Kaliforniji.

Guverner Gevin Njusom je kazao da će da pomoć mogućiti smeštaj stanovnika koji se evakuišu i drugu socijalnu zaštitu onih koji su ugroženi požarima.

Dva velika požara koja gore u području San Franciska i okolnih mesta su klasifikovana kao neki od najgorih požara u istoriji zemlje.

"Najgore još nije prošlo, borba se nastavlja", rekao je šef kalifornijskih vatrogasaca Tom Porter.

U protekloj nedelju, kalifornijski vatrogasci su pokušali da ugase čak 585 požara.

Stabla Redvuda, stara hiljadama godina, ugrožena su požarom. Zgrade u Big bejsin Redvuds državnom parku takođe su oštećene.

Predsednik SAD Donalda Tramp optužio je ranije Kaliforniju za požare, naglašavajući zbunjenost što državni zvaničnici nisu sledili njegov predlog kako da ih spreče.

U četvetak, u Pensilvaniji, Tramp je poručio kalifornijskim vlastima: "Morate očistiti svoje podove, morate očistiti svoje šume - ima mnogo, puno godina lišća i razbijenih stabala i ona su tako, tako zapaljiva - dodirnete njih i to ide gore".

XS
SM
MD
LG