Linkovi

Kreni-promeni predao primedbe na prostorni plan nastavka projekta Beograd na vodi u delu Sajma


Ilustracija - kula Beograd kao simbol projekta "Beograd na vodi" (AP Photo/Darko Vojinovic)
Ilustracija - kula Beograd kao simbol projekta "Beograd na vodi" (AP Photo/Darko Vojinovic)

Pokret "Kreni - promeni" predao je u utorak primedbe na prostorni plan o uređenju priobalja Save u okviru projekta "Beograd na vodi" jer, kako kažu - "ima ozbiljnih razloga za zabrinutost kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa i životne sredine".

Arhitektinja Angelina Jokić je u ime tog pokreta istakla da je predviđena izgradnja višespratnica od 80 do 120 metara visine.

"Zamislite veliki zid na obali reke i kako će to blokirati vazduh koji treba da hladi ovaj grad", rekla je i dodala da će se predviđenim planom problemi poput visokih temperatura, poplava i zagađenja vazduha samo dalje produbiti.

Ona je istakla i da Beogradski sajam ima kulturno-istorijski značaj i da "mora da opstane".

"Predviđeno je da opstane samo hala 1", navela je.

Angelina Jokić na konferenciji za medije pokreta Kreni - promeni povodom ranog javnog uvida u prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi i predavanje primedbi (foto: Milica Vučković / Fonet)
Angelina Jokić na konferenciji za medije pokreta Kreni - promeni povodom ranog javnog uvida u prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi i predavanje primedbi (foto: Milica Vučković / Fonet)

Podsetila je i na istorijat Sajma i istakla da je to zaostavština tri akademika koji su prilikom projektovanja i izgradnje tog kompleksa osmislili novi sistem pomoću kog su kasnije izgrađeni blokovi na Novom Beogradu i mnogi stambeni blokovi širom Jugoslavije.

"Malo je ironično da u to vreme, tih 50-ih godina, naš čovek je izmislio nešto novo i pomoću toga su sagrađeni stanovi za sve građane, tadašnje države i tadašnjeg grada Beograda, a danas se ovim planom predviđa samo izgradnja luksuznih stanova koje možda da priušti nekolicina ljudi, a koje su u suštini samo jeftina kopija višespratnice iz Dubaija", ukazala je Jokić.

Naglasila je i da se aktuelnim planom ugrožava identitet Beograda i poručila da je neophodna revizija tog plana i veće uključenje građana.

"U suprotnom plan treba ukinuti", istakla je Angelina Jokić i zaključila da je sporan i trenutak u kom se plan stavlja na uvid, jer je u toku sezona godišnjih odmora i veliki broj građana nije u Beogradu.

Pokret Kreni promeni prethodno je na Instagramu objavio da se izradom izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi” predviđa širenje Beograda na vodi na teritorije Sajma, Šećerane i novobeogradskog bloka izmedju Gazele i Mosta na Adi.

Navodi se da se planira gradnja višespratnica luksuznog stanovanja do 80 metara, cak i 120 metara, uz minimalne zelene površine i da se predviđa očuvanje samo Hale 1, i to kao kulturnog objekta, a da će ostatak kompleksa Beogardskog sajma će biti uklonjen.

"Ovakav plan predstavlja uništavanje ovog područja, zanemaruje značaj Sajma kao celine i našeg kulturnog i tehnološkog nasleđa i može ostaviti ozbiljne ekološke posledice za sobom po grad", naveli su u saopštenju.

U Republičkoj agenciji za prostorno planiranje u toku je "rani uvid" u taj plan, pa joj je, zajedno sa primedbama, predata i peticija protiv rušenja Beogradskog sajma, za koju je od septembra prošle godine prikupljeno 33.860 potpisa građana.

"Proširenje projekta 'Beograd na vodi', koje uključuje rušenje postojećih objekata i izgradnju novih zgrada može dodatno narušiti životnu sredinu", navedeno je u primedbama.

Kao potencijalni problemi izdvajaju se još veće zagađenje vazduha i dodatni porast temperature.

Inače, Vlada Srbije donela je 5. aprila odluku o izmenama i dopunama Prostornog plana kojim se proširuje područje "Beograda na vodi" za 327 hektara.

Prema odluci koju je potpisao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, navodi se da "okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove katastarskih opština: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica".

"Granica Prostornog plana može obuhvatiti i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području grada Beograda izvan navedenih zona", stoji u odluci Vlade.

Mapa područja na koje se širi "Beograd na vodi", screenshot iz odluke koju je odobrila Vlada Srbije
Mapa područja na koje se širi "Beograd na vodi", screenshot iz odluke koju je odobrila Vlada Srbije

Odluka je 11. aprila objavljena u "Službenom glasniku".

"Beograd na vodi" će se tako proširiti na teritoriji katastarske opštine Savski venac, u zoni Brankovog mosta, zatim u zoni uz Karađorđevu ulicu, potom u zoni Savskog trga kao i u zoni između Savskog trga i Drinske ulice.

Nove parcele koje će biti pod Beogradom na vodi nalaze se i u zoni Mostarske petlje do obale reke Save kod Starog železničkog mosta i u zoni Savskog priobalja.

Najveći broj parcela koje će biti pod Beogradom na vodi nalazi se na teritoriji opštine Čukarica.

Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće privredno društvo "Beograd na vodi" d.o.o. Beograd, stoji u odluci.

U izveštaju su korišćene pojedine informacije agencije Fonet.
XS
SM
MD
LG