Linkovi

Policajci sutra pred sudom zbog paljenja ambasade SAD


Paljenje ambasade SAD u Beogradu iz 2008.godine, Foto: AP Photo, file
Paljenje ambasade SAD u Beogradu iz 2008.godine, Foto: AP Photo, file

Petorica policijskih službenika će se pojaviti pred sudom sutra nakon 11 i po godina posle paljenja ambasade SAD u Beogradu za vreme mitinga "Kosovo je Srbija”. Ovaj slučaj je samo jedan od onih koji odnose Srbije i SAD već decenijama opterećuju, uz kosovski problem i relacije sa Rusijom, kao i nerešeni slučajevi ubistva braće Bitići.

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika, koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu treba da se održi sutra u Višem sudu u Beogradu.

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasiniti o krivici.

Nakon toga sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljni da iznesu svoju odbranu.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja" ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi” za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog sudenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivicno delo „izazivanje opšte opasnosti”.

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, vec se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upucenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tice smrti Zorana Vujovića koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot u nekoliko navrata je izažio žaljenje što” više od decenije nakon što je zapaljena zgrada ambasade, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još uvek niko nije odgovarao niti je kažnjen”.

XS
SM
MD
LG