Linkovi

Kosovska policija zatvorila šest filijala Poštanske štedionice, zaplenjeno 74 miliona dinara


Evri, dinari i druge valute zaplenjeni tokom akcije kosovske policije u filijalama Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova, 20. maja 2024. (Foto: Fejsbuk/Policija Kosova)
Evri, dinari i druge valute zaplenjeni tokom akcije kosovske policije u filijalama Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova, 20. maja 2024. (Foto: Fejsbuk/Policija Kosova)

Policija Kosova saopštila je da je na severu Kosova u ponedeljak zatvoreno šest filijala banke Poštanske štedionice. Kako je navedeno, na bankama su postavljena zvanična obeležja za njihovo zatvaranje, a sve "dalje policijske radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima".

U poslovnici ove banke u Severnoj Mitrovici u trenutku „upada“ policije bilo je klijenata, kojima je dozvoljeno da napuste objekat.

Akcija je, kako prenose mediji, pozivajući se na zamenika regionalnog komandira Policije Kosova Vetona Eljšanija sprovodena u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na osnovu naloga tužilaštva i informacija da se tu odvijaju nezakonita poslovanja.

U akciju je uključena i Poreska administracija Kosova.

Šta je sve zaplenjeno u filijalama Poštanske štedionice

U saopštenju Policije Kosova se navodi da su u ovoj policijskoj operaciji, “gde je zatvoreno šest ilegalnih jedinica takozvane „Banke Poštanske Štedionice“, oduzeti razni materijalni dokazi kao što su:

• Oko 1.600.000 evra,

• Oko 74.700.000 dinara,

• Oko 19.500 franaka,

• Oko 13.800 američkih dolara,

• Oko 40 australijskih dolara.

• Relevantna dokumentacija i dokazi u vezi sa slučajem.

Preko Banke Poštanska štedionica isplaćuju se socijalna davanja, dečiji i roditeljski dodaci i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija.

Đeljalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je na Fejsbuku da je “u cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon komunikacije i zahteva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na severu Kosova, izvršila kontrolu i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo”.

“Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i prikazanom uspehu”, napisao je Svećlja.

Kosovska policija ušla u filijale Poštanske štedionice na severu, navodi o nezakonitom poslovanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Milija Biševac, predsednik Srpskog narodnog pokreta smatra da je akciju kosovske policije na severu Kosova, nastavak “represije Prištine prema srpskom stanovništvu”.

“Cilj današnje akcije i upadanja u filijale Poštanske štedionice na severu jeste dodatno otežavanje svakodnevnog života običnih građana”, naveo je Biševac za Glas Amerike.

On navodi da je “ovakav sled događaja očekivan s obzirom da je dijalog u Briselu vezi platnog prometa u dinarima propao”.

“Aljbin Kurti ovim populističkim potezima očigledno želi da opravda svoj neuspeh time što je propao i plan prijema Kosova u Savetu Evrope. Ovakvim akcijama nastavlja populustičku politiku kako bi održao svoj rejting, s obzirom da se parlamentarni izbori očekuju uskoro”.

Biševac ističe da se “zatvaranjem filijala, koje već dugo nisu vršile isplate već samo uplate dinara”, otežava funkcionisanje i brojnih obrazovnih i zdravstvenih ustanova koje rade u sistemu Republike Srbije.

“Najveće posledice ove akcije trpi običan narod, a ne političari i funkcioneri Srpske liste koji su i glavni krivci što se do sada nije ništa uradilo da se ovakvi događaji spreče i kojima je narod dao poverenje da govore u njihovo ime. Niko se od njih nije ni oglasio do sada, a sigurni smo da su za danšnju akciju znali, sve i da to bude ogradiće se nekim šturim saopštenjem”, naveo je Biševac.

Prema odluci Centralne banke Kosova, evro je postala jedina zvanična valuta od 1. februara - što znači da je u platnom prometu ukinuta upotreba nacionalne srpske valute dinara.

Odluka je izazvala burne reakcije zvaničnog Beograda, ali i znatnu zabrinutost srpske zajednice na Kosovu kojoj Srbija iz budžeta isplaćuje plate, penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Kritikovali su je i međunarodni partneri, uključujući SAD, zbog načina na koji je saopštena i kratkog roka datog za njenu primenu. U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je da su Sjedinjene Države veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korišćenje dinara.

Sedma runda dijaloga o zabrani upotrebe dinara održana je nakon isteka prelaznog perioda koji je Centralna banka Kosova (CBK) odredila za početak primene svoje uredbe, što podrazumeva i mere protiv onih koji za gotovinske transakcije ne koriste evro.

Zvaničnici Srbije: Eskalatorni potez Prištine

Na vest da su pripadnici Policije Kosova u ponedeljak istovremeno ušli u nekoliko filijala Banke Poštanske štedionice u sve četiri opštine na severu promptno je reagovao i državni vrh Srbije.

Premijer Miloš Vučević naveo je u pisanoj izjavi da premijer Kosova Aljbin Kurti pokazuje da je „očajan jer mu njegovi ktitori još uvek nisu omogućili ulazak Kosova u Savet Evrope“.

„Aljbin Kurti se odlučio na novi čin divljaštva, koji direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kome i zašto smeta Poštanska štedionica? Zbog čeka su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li kosmetski Srbi pravo na plate i penzije ili je protiv njih sve dozvoljeno?“, naveo je.

Građani stoje u redu ispred bankomata Poštanske štedionice u Mitrovici, 1. februara 2024. (Foto: AP/Bojan Slavkovic)
Građani stoje u redu ispred bankomata Poštanske štedionice u Mitrovici, 1. februara 2024. (Foto: AP/Bojan Slavkovic)

Vučević je istakao da je ono što se dogodilo u filijalama Poštanske štedionice pitanje za međunarodnu zajednicu koja, kako je ocenio - „predugo i preblago (ne)reaguje na Kurtijeva nepočinstva“.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da „Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

"Dokle će međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara deo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, proterivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vredi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posledicama“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi, prenosi RTS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu Kosova „eskalatorni potez Prištine koji ima za cilj izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na Kosovu“, te da će Beograd o tome obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Ja ću se koliko sada čuti sa (posrednikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslavom Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu Aljbina Kurtija je ovde reč", rekao je Petković za TV Most.

Dodao je da je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog Beograda i Prištine s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

„U trenutku upada kosovske policije u banku Poštanske štedionice u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad. Jasno vam je da Aljbin Kurti ne želi dijalog, ne želi rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije“, zaključio je Petković.

XS
SM
MD
LG