Linkovi

Pompeo obećao "najsnažnije sankcije Iranu u istoriji"


Državni sekretar Majk Pompeo govori u Fondaciji Heritidž, konzervativnom političkom tink tenku u Vašingtonu.
Državni sekretar Majk Pompeo govori u Fondaciji Heritidž, konzervativnom političkom tink tenku u Vašingtonu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je dalekosežnu listu zahteva neophodnih da bi Vašington sklopio bilo kakav novi nuklearni sporazum sa Iranom i zapretio sankcijama koje će "obogaljiti" iransku ekonomiju ukoliko Teheran ne promeni ponašanje.

Pompeo je te zahteve izneo u govoru u konzervativnoj fondaciji Heritidž, objašnjavajući strategiju Trampove administracije posle povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Prema svakom eventualnom novom dogovoru, Iran mora da na neodređeno vreme odustane od rada na nuklearnom oružju, okonča proliferaciju balističkih raketa i prestane sa svojim "destabilizujućim aktivnostima" širom Bliskog istoka, insistira državni sekretar SAD.

Ako Iran ne promeni kurs, SAD će "primeniti do sada neviđeni finansijski pritisak", upozorio je Pompeo.

"Biće to najsnažnije sankcije u istoriji", rekao je Pompeo.

"Iranski režim se godinama bori širom Bliskog istoka. Kada naše sankcije budu u punom zamahu, boriće se da održi svoju ekonomiju u životu".

Trampova administracija obećala je da će ponovo uvesti sankcije koje su podignute 2015. u okviru nuklearnog sporazuma koji su potpisali Iran, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

Evropske zemlje održavaju pregovore sa Iranom u nastojanju da spasu dogovor, ali nije izvesno da će taj pokušaj biti uspešan. Međutim, takođe nije jasno da li SAD mogu da izvrše dovoljan finansijski pritisak na Iran bez podrške evropskih kompanija.

XS
SM
MD
LG