Linkovi

Pop muzika 2010.


Singl "Baby" Džastina Bibera odgledan je na Jutjubu 411 miliona puta.
Singl "Baby" Džastina Bibera odgledan je na Jutjubu 411 miliona puta.

Protekla 2010. donela je skromne finansijske rezultate u oblasti pop muzike. Uprkos interesovanju na internetu, kopiranje sa interneta je stagniralo, a prodaja kompakt diskova nastavila je da opada.

Pesma „Bad Romance“, Lejdi Gage, objavljena krajem 2009, zauzela je drugo mesto na Bilbordu 100 najboljih pop singlova, a sama pevačica predložena je za nagradu Gremi za najbolju žensku vokalistikinju 2010. Propratni petominutni video snimak bio je još popularniji - na Jutjubu je odgledan 319 miliona puta.

Lejdi Gaga privukla je pažnju kostimom od mesa na dodeli MTV nagrada.
Lejdi Gaga privukla je pažnju kostimom od mesa na dodeli MTV nagrada.

Međutim, bilo je to za skoro sto miliona manje od rekorda koji je ostvario 16-godišnji kanadski pevač, Džastin Biber. Njegovu karijeru pokrenula je amaterska pesma koju je na internet postavila Džastinova majka. Spot za singl "Baby" na kojem je sarađivao reper Ludakris, odgledan je 411 miliona puta. Mladi pevač postao je globalni fenomen gotovo preko noći. Bio je nominovan za dva Gremija -- uključujući titulu najboljeg novog umetnika i autora pop muzičkog video snimka sa rekordnim brojem prikazivanja. Džastinov meteorski uspon samo je dokaz više o ulasku marketinga pop muzike u novu stratosferu.

Značaj takozvanih društvenih medija u povezivanju izvođača sa publikom došao je do punog izražaja u decembru, kada je Bilbord magazin uveo novu listu, nazvanu „50 najdruštvenijih“, koja se zasniva na aktivnostima na internet sajtovima kao što su Jutjub, Majspejs, Fejsbuk i Tviter. Prva pobednica bila je Rijana. Mlada pevačica sa Barbadosa imala je ove godine četiri top singla, osvojivši time u dosadašnjoj karijeri ukupno devet top hitova.

Među devet najboljih pesama uvrštna je i pesma Love the Way You Lie, koju Rijana peva zajedno sa kantautorom Eminemom. Taj reper kaže da je, kada je komponovao tu baladu, imao na umu Rijanu. Pesma se održala punih sedam nedelja na vrhu Bilbordove liste 100 najpopularnijih pesama.

Ablum Suzan Bojl "Gift" bio je prvi na Bilbordovoj listi najboljih 200 albuma.
Ablum Suzan Bojl "Gift" bio je prvi na Bilbordovoj listi najboljih 200 albuma.

Album koji se najbolje prodavao tokom 2010, ne dolazi iz sveta popa, ni repa niti dens muzike. 49-godišnja Suzan Bojl zapanjila je Engleze svojim pevanjem u britanskom televizijskom programu Britain's Got Talent. Posle toga njen se glas mogao čuti širom sajberspejsa, a do kraja ove godine njen prvi album „I Dreamed a Dream“ prodat je u devet miliona primeraka i stigao na vrh muzičkih lista širom sveta, pa i na Bilbordovu listu najboljih albuma.

Pevačica Keša, poznata je po tome što je na startu svoje karijere upala u kuću pop legende Princa da bi mu ostavila demo snimak jedne svoje pesme. Njen singl „Tik Tok“ bio je na top listi punih devet nedelja, čime je stekao renome dominantne muzike 2010.

Staromodni rok bend Bon Džovi isplivao je kao najuspešnija koncertna grupa godine. Samo u Nju Džerziju bend je okupio milion i po obožavatelja, ostvarivši do kraja 2010. zaradu od ukupno 146 miliona dolara.

I na kraju, 8. decembra obeležena je 30. godišnjica ubistva legendarnog Bitlsa, Džona Lenona.

XS
SM
MD
LG