Linkovi

Pope Franja: Sveštenici i biskupi seksualno zlostavljali kaluđerice


Pope Francis Admits Catholic Priests Have Abused Nuns
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Papa Franja prvi put je javno priznao da su sveštenici i biskupi zlostavljali kaluđerice

Papa Franja prvi put je javno priznao da su sveštenici i biskupi seksualno zlostavljali kaluđerice i da su neke držali kao seksualne ropkinje i poručio da je rešen da to zaustavi.

Papa je to saopštio u avionu, po povratku iz Abu Dabija, na pitanje novinara da prokomentariče prošlonedeljni članak u vatikanskom časopisu o zlostavljanju kaluđerica u Katoličkoj crkvi.

Kaluđerice, ohrabrene pokretom #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja, nedavno su počele da govore u javnosti o zlostavljanju od strane sveštenika i biskupa.

"Tačno je...ima sveštenika i čak biskupa koji su to radili. Mislim da se to i dalje događa", rekao je papa Franja i dodao da se duže vreme radi na rešavanju tog problema, da su neki sveštenici suspendovani, a da je Vatikan u procesu zatvaranja jedne ženske verske organizacije zbog zlostavljanja i korucije.

"Ne mogu da kažem da se to ne događa u mom domu. Tačno je da se događa. Da li bi trebalo da uradimo više? Da. Da li smo spremni? Jesmo", naglasio je Franja.

Papa je ključne biskupe iz celog sveta pozvao na samit krajem meseca u Vatikanu na kojem bi trebalo da bude utvrđen jedinstveni odgovor na pitanje kako zaštiti decu od seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika. Na pitanje da li će biti preduzet sličan potez kada je reč o zlostavljanju kaluđerica, papa je odgovorio: Radimo na tome.

XS
SM
MD
LG