Linkovi

U poplavama u BiH 19 poginulih


Poplavljeno stambeno naselje u mestu Kiseljak u Bosni i Hercegovini (Foto: Reuters/Amel Emric)
Poplavljeno stambeno naselje u mestu Kiseljak u Bosni i Hercegovini (Foto: Reuters/Amel Emric)

Područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa u Bosni i Hercegovini (BiH) u petak je pogodila teška elementarna nepogoda, a prema informacijama koje iznose zvaničnici i mediji - poginulo je 19 osoba, dok je u toku potraga za nestalima.

Redakcija Glasa Amerike za BiH prenosi da su na području Jablanice i Konjica u Hercegovini do sada pronađena tijela 16 stradalih, dok su tri osobe poginule u Fojnici.

Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra, a Vlada FBiH je proglasila "stanje prirodne nesreće" na području Jablanice i Konjica, gdje je voda u nekim selima prešla preko krovova kuća.

“Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba”, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prenosi N1.

"Situacija je izuzetno teška, čak i gora od one tokom velikih poplava koje su zadesile BiH pre deset godina", rečeno je iz Vlade Federacije BiH.

Zbog poplava nakon obilnih padavina Jablanica je blokirana, kuće su poplavljene, putevi blokirani, a nema ni mobilnog signala, javili su mediji iz BiH.

Helikopteri misije vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) također hitno prevoze teško povrijeđene prema najbližim bolnicama u Mostaru i Konjicu.

Poplavljene kuće nakon jake kiše u selu Luke, u blizini bosanskog grada Fojnice, 50 kilometara zapadno od Sarajeva (AP Photo/Robert Oroz)
Poplavljene kuće nakon jake kiše u selu Luke, u blizini bosanskog grada Fojnice, 50 kilometara zapadno od Sarajeva (AP Photo/Robert Oroz)

"Trudnica, čije dijete je preminulo u njezinoj utrobi, evakuisana je i operisana. Ona je životno ugrožena", kazala je Lamija Duranović, direktorica Kantonalne bolnice "dr. Safet Mujić" u Mostaru, za Radio Slobodna Evropa. Njen suprug je također povrijeđen, ali je izvan životne opasnosti.

Duranović je kazala da pacijenti neprestano pristižu te da je, pored ostalih, primljeno dijete od desetak godina koje je dovezao helikopter EUFOR-a, a koje nije životno ugroženo.

Gorska služba spasavanja Jablanica pozvala je stanovnike da se jave kako bi pomogli službi i vatrogascima u akcijama spasavanja.

Zbog velikih bujica i odrona, mnogi od stanovnika su ostali bez domova, a veliki broj vozila odnela je vodena bujica.

Posljedica poplava u Jablanici u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Na dostupnim snimcima vidi se da je put kod Komadinovog vrela u blizini Jablanice potpuno urušen i da je to mesto odsečeno od ostatka BiH. Od Sarajeva do Mostara može da se zbog rušenja ceste ide samo alternativnim putevima.

Predsedništvo BiH je na vanrednoj sednici jednoglasno donelo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na širem području opštine Jablanica.

Urgentno su angažovane inženjerske jedinice, jedinice za spasavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reagovanju na prirodnu nesreću.

Poplava u mestu Kiseljak u BiH (Elvis BARUKCIC / AFP)
Poplava u mestu Kiseljak u BiH (Elvis BARUKCIC / AFP)

Iz Službe za civilnu zaštitu Opštine Kiseljak apelovali su na stanovništvo da ne kreće na put, a da u hitnim slučajevima pozovu navedenu službu, vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju.

U nedjelju se u BiH održavaju izbori, a Centralna izborna komisija BiH je donela odluku da se nastavi dostava izbornih materijala u skladu sa unapred utvrđenim planovima, osim u Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak, Kreševo, Brezu, Visoko, Prozor-Ramu, Bihać i Mostar. Odluka o tome da li će izbori biti odgođeni na najugroženijim lokacijama biće donesena naknadno.

U izveštaju su korišćene informacije Radio Slobodne Evrope, Dnevnog Avaza, portala Klix.ba i Radio televizije Srbije
XS
SM
MD
LG