Linkovi

Porast nasilja nad novinarima na Kosovu


Tribina povodom međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara, Priština 2. novembar 2017.
Tribina povodom međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara, Priština 2. novembar 2017.

Na Kosovu je zabeležen značajan porast slučajeva u kojima su žrtve nasilja novinari, a većina njih ostaju nerasvetljeni, zaključeno je na tribini koju je u Prištini organizovao OEBS povodom međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara. Na skupu je rečeno da je na Kosovu od 1998. do 2005. godine ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i kidnaperi.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Škeljćim Hisenaj rekao je da novinari na Kosovu ne mogu slobodno da rade svoj posao jer većina napada na medije i novinare ostaju nerasvetljeni.

"Mi ne beležimo bilo kakav napredak u smislu da se novinari osećaju slobodnim da prijave sve ono za šta imaju činjenice. U našoj zemlji je u ovom trenutku nastala određena situacija gde novinari često razmišljaju da li da objave neku informaciju ili da je ne objave, ukoliko će ona dovesti do bilo kakve opasnosti, pre svega lično po novinara, zatim po kolege, a nakon toga i po članove njihovih porodica“, rekao je Hisenaj.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je da je od januara do oktobra ove godine policiji prijavljeno 23 slučajeva napada na novinare.

"Ova cifra je zabrinjavajuća, jer je prošle godine evidentirano 17 slučajeva. Sada se promenio i način i metod pretnji, postoje slučajevi koje mi obrađujemo, ali možda se na kraju desi da moramo da ih zaključimo jer nemamo odgovarajuće elemente da podignemo krivične prijave", kazao je Keljani.

Na tribini je govorio i Vehbi Kajtazi urednik portala Insajderi koji je pre nekoliko nedelja fizički napadnut u jednom restoranu u centru Prištine.

"Imao sam mnogo slučajeva pretnji, ali sam ih uvek ignorisao, ali kada sam napadnut fizički video sam u kakvom smo stanju. Činjenica da vas neko napadne usred bela dana pred stotinom ljudi govori o tome da se oni ne boje vladavine prava, države, tužilaštva i policije i ne boje se mogućnosti da će biti kažnjeni", rekao je Kajtazi.

Tužilac Besim Keljmendi rekao je da na Kosovu ne postoji poverenje u pravosudni sistem i da mnogi slučajevi napada na novinare ostaju neprijavljeni. On je kazao da je od ove godine izmenjen pristup tužilaštva kada su u pitanju slučajevi nasilja nad novinarima.

"Državni tužilac je imenovao koordinatora u svojoj kancelariji i to sam ja za slučajeve nasilja nad novinarima, a takođe smo u svakom osnovnom tužilaštvu imenovali po jednog tužioca koji će koordinirati rad tužilaca gde su žrtve novinari. Pozvao bih sve vas da prijavite slučajeve i da pokušate da radite zajedno sa nama da pronađemo te ljude koji su krivi i koji vrše ovakva krivična dela protiv novinara. Ono što je moja poruka danas je da samo zajedno možemo nešto učiniti", rekao je Keljmendi.

Na tribini je rečeno da je na Kosovu od 1998. do 2005. godine ubijeno je i nestalo 14 novinara i medijskih radnika.

"Sedmoro albanskih novinara je ubijeno i dvoje srpskih, a petorica srpskih novinara se i dalje vode kao nestali. Ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i kidnaperi”.

Na početku tribine prisuttnima se video porukom obratio i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir koji je kazao da je "od 2007. godine u regionu OEBS-a ubijeno oko 220 novinara i da 90 odsto počinilaca i organizatora napada na novinare nikada nije dovedeno pred lice pravde“.

XS
SM
MD
LG