Linkovi

Porodice nestalih na Kosovu: 20 godina nam se krše ljudska prava


ARHIVA - Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih na Kosovu, 30. avgust 2019. (Foto: Rojters/Laura Hasani)
ARHIVA - Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih na Kosovu, 30. avgust 2019. (Foto: Rojters/Laura Hasani)

Na Međunarodni dan ljudskih prava, članovi Udruženja porodica nestalih lica tokom i nakon sukoba na Kosovu podsećaju da im se već 20 godina krše osnovna ljudska prava, jer još uvek nemaju nikakve informacije o svojim najmilijima. Uputili su apel kosovskim i međunarodnim institucijama da ulože veće napore da kako bi se sudbila nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu rasvetlila.

Nakon što su položili cveće na spomenik posvećen nestalim licima koji se nalazi ispred zgrade Skupštine Kosova, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu pozvali su domaće i međunarodne institucije, da svoje arhive dostave nadležnim organima, kako bi se pitanje nestalih konačno rešilo.

Porodice nestalih na Kosovu: 20 godina nam se krše ljudska prava
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

“Počeću od lokalne samouprave pa do predsedništva, mi smatramo da oni trebaju više da rade na ovom pitanju, a način na koji se do sada radilo pitanje nestalih neće moći ni za još 21 godinu da se zatvori i reši. Zato je naše mišljenje da oni ne rade, prvo govorimo za naše institucije, a pogotovo za institucije koje su nas ovde oslobodile (međunarodna zajednica) i na kraju da oni imaju glavnu reč…Međunardona zajednica je dužna da oni izvuku te satelitske snimke i da nam na neki način ublaže bol koju imamo 21 godinu”, rekao je koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prišini Bajram Ćerkinaj.

Sekretarka Udruženja „Glas roditelja“ u Mitrovici Đulja Aziri rekla je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da se članovima porodica nestalih više od 20 godina krše osnovna ljudska prava.

„Mnogo mi je žao za sve porodice jer je prošlo mnogo vremena, 21 godinu mi tragamo za našim najmilijima i naša prava su diskriminisana na mnogo načina. Ništa se ne radi ni po pitanju zaštite porodica, ni što se tiče penzije, sa svih strana se gaze naša ljudska prava. Osećamo se zanemareno već 21 godinu. Stari ljudi umiru, roditelji koji tragaju za svojom decom umiru, niti su primili penzije koje ih sleduju, a prošlo je mnogo vremena“.

Današnjem skupu prisustvao i šef radne grupe Vlade Kosova za nestala lica Ibrahim Makoli.

„Danas sa Resurnim centrom za nestala lica na simboličan način hoćemo da obeležimo ovaj dan da bismo podsetili celo društvo na obaveze koje imamo jedni prema drugima. Kao prvo bitno je da znamo i da podsetimo sve, da svako ima pravo na istinu. Danas kad obeležavamo 10. decembar trebamo da podsetimo jedni druge da je mnogo bitno da poštujemo deklaraciju za ljudska prava. Rasvetljavaju sudbine kidapovanih i nestalih lica predstalja samo jedan deo ispunjaanja ovih prava i nama preostaje da osim rasvetljavanja sudbine nestalih lica da proguramo i proces pravde i da pomognemo porodicama“, rekao je Makoli.

Na Kosovu se još uvek traga za 1643 osobe koje su nestale tokom i nakon sukoba na Kosovu. Članovi Udruženja kidnapovanih i nestalih odali su danas minutom ćutanja poštu nedavno preminulom Koordinatoru Resursnog centra za nestala lica Miloradu Trifunoviću i još šestorici članova ovog centra, koji su preminuli od posledica koronavirusa.

XS
SM
MD
LG