Linkovi

Posle izbora u Mađarskoj: Evropa je slaba i deluje sporo na ekstremnu desnicu


Hungary ElectionsHungarian Prime Minister Viktor Orban addresses his supporters in Budapest, Hungary, April 8, 2018, after preliminary results show him easily winning a third consecutive term after Sunday's parliamentary election.
Hungary ElectionsHungarian Prime Minister Viktor Orban addresses his supporters in Budapest, Hungary, April 8, 2018, after preliminary results show him easily winning a third consecutive term after Sunday's parliamentary election.

Prema preliminarni rezultati izborne komisije, Fides, nacionalistička stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima koji su u toj zemlji održani u nedelju. Iako ovo nije iznenađujuće, po različitim reakcijama koje su došle iz ostatka Evrope može se reći da su se političari potajno nadali da do Orbanove pobede neće doći. Ali ako se pogleda jačanje desnice i u drugim delovima Evrope, a i Mađarsko državno nasleđe za mnoge ovo i nije bilo iznenađenje.

"Evropa se češe tamo gde je svrbi. Zabrinjavajuće dugotrajno ekstremno desničarenje se širi i sada već postoji neprincipijelna koalicija između Poljske i Mađarske. Na žalost Evropa je slaba i nefokusirana, i deluje sporo," kaže Zoran Kusovac, analitičar u izjavi za Glas Amerike.

Odmah po završetku izbora u nedelju je šef poslaničke grupe mađarske partije Fides u parlamentu Janoš Halas izjavio je da će Fides moći će slobodno da izglasa "Stop Sorošu" zakon, kojim se zabranjuju aktivnosti pro-migracionih nevladinih organizacija.

Do kraja meseca parlament će nastaviti sa radom, rekao je on i dodao da bi taj zakon mogao da bude usvojen već u maju.

Dominantna tema tokom izborne kampanje bila je upravo imigracija i Orbanovo obećanje da će odbraniti granice zemlje i blokirati migracije muslimana.

Orbanovi kritičari tvrde da treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine, mađarskom premijeru pruža mogućnost da intenzivira napade na migrante i ojača centralizovano upravljanje zemljom.

Na meti napada, kako se navodi, mogli bi se naći mediji, sudovi koji su doneli odluke koje se ne dopadaju vladi, kao i američki finansijer Džordž Soroš.

Mađarska je 2015.godine izgradila ogradu duž svojih granica sa Srbijom i Hrvatskom da bi zaustavila migrante.

Na svom poslednjem skupu pred izbore Orban je poručio da je "migracija je kao rđa koja bi polako, ali sigurno nagriza Mađarsku".

Opozicione stranke strahuju da će dvotrećinska većina u parlamentu, osvojena na izborima u nedelju, omogućiti Orbanu da učvrsti svoju vlast, lakše sprovede ustavne promene i nastavi obračun sa nevladinim organizacijama za koje smatra da rade protiv mađarskih interesa.

Orban se protivi planu EK o raspoređivanju migranata, dok je EP glasao da se Budimpešta kazni zbog nepoštovanja demokratskih standarda.

Još četiri zemlje unutar Evropske Unije dele Orbanova razmišljanja i deluju u sličnom pravcu, to su države Višegradske grupe, Poljska, Češka i Slovačka.

XS
SM
MD
LG