Linkovi

Poverenica: Poslodavci da poštuju Ustav i ne diskriminišu žene


Arhjiva - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (Foto: http://ravnopravnost.gov.rs)
Arhjiva - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (Foto: http://ravnopravnost.gov.rs)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je u četvrtak da su pol i bračni status najčešće osnove za diskriminaciju žena u Srbiji, zatraživši od poslodavaca da poštuju zakone i Ustav kojima se zabranjuje diskriminacija žena u oblasti rada.

Ona je reagovala na informaciju u medijima da jedna majka (27) nije dobila posao jer je zatražila odlaganje sastanka zato što joj se dete razbolelo.

"To je tipičan slučaj diskriminacije", navodi poverenica u saopštenju i dodaje da Zаkon o zаbrаni diskriminаcije zаbrаnjuje diskriminаciju u oblаsti rаdа, odnosno nаrušаvаnje jednаkih mogućnosti zа zаsnivаnje rаdnog odnosа ili uživаnje pod jedаnkim uslovimа svih prаvа u oblаsti rаdа.

List Blic objavio je u četvrtak da je majka S.L. koja se prijavila na kokurs za posao u jednoj privatnoj beogradskoj firmi, gde je prošla sve intervjue i probni rad.

Prema pisanju tog lista, ona je ispričala da je nekoliko dana pre stupnja u radni odnos zamolila direktorku da se pomeri sastanak pošto joj se dete razbolelo i da je nakon više sms poruka dobila odgovor da "nije kandidat koji im je potreban", pošto ne mogu da tolerišu da neko ne dodje na posao, te da su joj poželeli sreću na nekom novom poslu gde će imati više razumevanja.

XS
SM
MD
LG