Linkovi

Povučen nalog koji je omogućio raciju u redakciji u Kanzasu


Posljednje štampano izdanje Merion kaunti rekorda u njihovoj kancelariji, 13. avgusta 2023. (Foto: AP/John Hanna)
Posljednje štampano izdanje Merion kaunti rekorda u njihovoj kancelariji, 13. avgusta 2023. (Foto: AP/John Hanna)

Povučen je nalog za pretres koji je bio osnov za kontroveznu raciju policije u redakciji lista Merion kaunti rekord (Marion County Record) iz Kanzasa prošlog petka i sve zaplijenjene stvari će biti vraćene.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je Biro Kanzasa za istrage preuzeo istragu koja je dovela do racije i koja je izazvala oštre osude medijskih kuća i organizacija koje se zalažu za slobodu štampe. Biro je i preuzeo istragu nakon oštrih kritika javnosti.

Iz Biroa su saopštili da će istraga biti nastavljena bez korištenja dokaza zaplijenjenih 11. avgusta. Između ostalog, iz redakcije i kuće izdavača izuzet su računari, telefoni i server.

Tužilac okruga Merion Džoel Ensi saopštio je da je izjavama pod zakletvom utvrđena vjerojatnoća da je zaposlenik nedeljnika možda kriv za nezakonite radnje sa kompjuterima, ali da nije pronađeno dovoljno dokaza između "navodnog zločina, te pretresenih mjesta i oduzetih predmeta."

Grupe koje se bore za zaštitu medijskih sloboda pozdravile su ovakvu odluku, navodeći da do racije nije ni trebalo doći jer list nije učinio ništa pogrešno, kao i da policija mora odgovarati zbog učinjenog.

"Vlasti ne zaslužuju nikakvu pohvalu što su se urazumile tek nakon intenzivne reakcije lokalnih i nacionalnih medija i agresivnog pisma advokata novine", izjavio je Set Stern, direktor za zastupanje Fondacije za slobodu medija (Freedom of the Press Foundation).

Biro Kanzasa za istrage nije odmah odgovorio na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

Više od 30 novinskih kuća i organizacija za slobodu medija osudilo je policijsku raciju na redakciju u Kanzasu. U zajedničkom pismu naveli su da se pokazalo da „nema opravdanja“ za takvu vrstu policijske pretrage u američkim medijima.

Pretresen je i dom izdavača Erika Mejera, a njegova 98-godišnja majka Džoan, koja je bila suvlasnica Rekorda i živjela na istoj adresi, kolabirala je i umrla u subotu.

Mejer je rekao da za majčinu smrt krivi stres zbog racije u kući.

Iz lista Merion kaunti rekord su naveli da vjeruju da pretresi imaju veze sa sporom lista i vlasnice lokalnog restorana Kari Njuel.

Ona je optužila novinu da joj je narušila privatnost i nelegalno pristupila informacijama o njoj, uključujući i presudu zbog vožnje pod uticajem alkohola iz 2008. godine. Takođe je navela da ju je novina targetirala nakon što je Mejera i jednog novinara izbacila iz svog restorana tokom političkog događaja.

Mejer je u intervjuima rekao da misli da je izvještavanje Rekorda o lokalnim političarima imalo ulogu u donošenju odluke u racijama. Naveo je i da je njegov list istraživao policijsku prošlost policijskog šefa u Merionu, Gideona Kodija, koji je predvodio racije.

Zabrinutost zbog racija je izrazila i Bijela kuća.

"To je izazvalo mnogo zabrinutosti i puno pitanja", navela je portparolka Bijele kuće", Karin Žan-Pjer.

U tekstu su korištene i informacije AP-a.
XS
SM
MD
LG