Linkovi

Francuski predsednik Makron stigao u Srbiju


Svečani doček predsednika Francuske Emanuela Makrona ispred Palate "Srbija" u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)
Svečani doček predsednika Francuske Emanuela Makrona ispred Palate "Srbija" u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u četvrtak uveče u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića.

Makron se sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" uputio do Palate "Srbija" na Novom Beogradu gde je organizovan svečani doček, a uskoro će početi tet-a-tet i sastanak delegacija dve zemlje, nakon čega će biti potpisano više bilateralnih dokumenata o čemu će više reči biti na konferenciji za medije.

Kako je najavljeno, tema razgovora biće ekonomska, vojna i druga pitanja od značaja za bilateralnu saradnju.

Vučić je u sredu uveče izjavio da je sve spremno za dolazak Makrona u Beograd, osim što nije završen sporazum u vezi sa francuskim borbenim avionima "Rafal", čija bi nabavka, kako je dodao, bila signal poverenja između Francuske i Srbije.

Vučić je izjavio da će sa Makronom razgovarati, između ostalog, i o projektima beogradskog metroa i zaštite životne sredine, koje vode kompanije iz Francuske.

Nakon sastanka Vučića i Makrona predviđena je razmena potpisanih bilateralnih dokumenata, a dvojica predsednika potom će se obratiti javnosti.

Makron će u petak posetiti i Novi Sad, gde će obići novu postavku Galerije Matice srpske.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da će tokom posete francuskog predsednika Srbiji biti potpisano mnoštvo dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vučić je u početkom aprila 2024. boravio u Francuskoj, a on i Makron su se tokom poslednjih meseci susretali nekoliko puta na raznim evropskim i svetskim forumima, kao i prilikom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Vučić i Makron su razgovarali na marginama samita Evropske političke zajednice sredinom jula 2024. u Velikoj Britaniji, i tada je predsednik Francuske najavio da uskoro dolazi u Beograd radi finalizacije pregovora o vojnim ugovorima dve zemlje, između ostalog i sporazuma o prodaji aviona "Rafal" Srbiji.

Vučić je u februaru 2023. izjavio za medije da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Još jedno pitanje o kojem će biti reči je i pitanje Kosova, budući da je Predsednik Srbije sredinom juna u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske rekao da je važno da rešavanje kosovskog pitanja ostane na visokom mestu na agendi Evropske unije i zatražio u tom kontekstu njegovu podršku.

Makron je pre dolaska u Srbiju poručio da je Evropskoj uniji (EU) potrebna snažna i demokratska Srbija, koju je pozvao da se odlučno angažuje u pristupanju EU i da odustane od politike balansiranja između velikih sila.

"Danas ponovo dolazim u Srbiju sa jednostavnom porukom: EU i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u svom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše svoje interese, uz poštovanje svog identiteta", naveo je Makron u poruci građanima Srbije, koja je objavljena u današnjem izdanju Politike.

Ističući davnašnje prijateljstvo dve zemlje, kao i unapređenje odnosa, razmene i partnerstava od prethodne posete Srbiji pre pet godina, Makron je naglasio i da je bliskost Srbije i EU već snažna, ali je ukazao da, uprkos tome, "perspektiva pristupanja EU ne privlači onoliko koliko bi trebalo dok se, u pozadini, mešaju zabrinutosti i zamor, posebno u vezi sa ritmom pristupnih pregovora".

Makron je istakao da Srbija u potpunosti ima svoje mesto u okrilju EU, kao "velika centralna zemlja ovog regiona koja je sposobna ne samo da bude glavni graditelj budućnosti pomirenja i saradnje", već, ako to želi, i snaga inspiracije i pokretačka snaga.

Francuski predsednik naveo je i da je pitanje koje se postavlja Srbiji, ali i svim drugim Evropljanima u ovom trenutku, i to još više nego pitanje o neophodnom održavanju ujedinjenog fronta protiv Rusije, jeste pitanje o tipu društva u kojem će sutra hteti da živi omladina.

Posebno se osvrćući na pitanje Kosova, Makron je naglasio važnost poštovanja Ohridskog sporazuma.

On je istakao da put koji je predložila EU ka neophodnoj normaliziciji "čuva suštinu: mogućnost za Srbe da žive na Kosovu uz poštovanje zakona ali ne odričući se svog identiteta ni svojih prirodnih veza sa Srbijom; ali takođe i postojanje garancija koje se tiču očuvanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa".

Makron je ponovio da njegova današnja poseta Beogradu, nova etapa bilateralne saradnje i stvarno strateško partnerstvo koje grade dve zemlje, te apel koji je uputio za odlučno angažovanje Srbije u pristupanju EU - sve to čini poruku poverenja u zajedničku budućnost i najbolji način da se neguje i produbljuje dragoceno prijateljstvo Srbije i Francuske.

U tekstu su korišćeni materijali agencije Fonet i Radio-televizije Srbije
XS
SM
MD
LG