Linkovi

Preminuo reditelj Piter Bogdanovič


Reditelj Piter Bogdanovič na premijeri filma "Smešna na taj način" u Los Anđelesu 19. avgusta 2015.
Reditelj Piter Bogdanovič na premijeri filma "Smešna na taj način" u Los Anđelesu 19. avgusta 2015.

Reditelj Piter Bogdanovič, koji je zahvaljujući filmovima “Poslednja bioskopska predstava” i “Mesec od papira” stekao reputaciju jednog od najvažnijih filmskih stvaralac takozvanog Novog Holivuda 1970-ih, preminuo je u 83. godini, potvrdio je filmski časopis Varajeti.

Bogdanovič je rođen u porodici umetnika – njegov otac je bio srpski pijanista Borislav Bogdanović, a majka, Austrijka, je bila slikarka. Bogdanovič je u režiju uneo elemente evropskog filma, bio blizak kolegama iz francuskog novog talasa, i znanje filmskog kritičara uneo u režiju. Bio je prva generacija holivudskih reditelja koji su odgojeni na “jeziku filma”, među kojima je bio Stiven Spilberg a kasnije Kventin Tarantino.

Film “Poslednja bioskopska predstava” je dobio osam nominacija za Oskare, uključujući za scenario, režiju i najbolji film. Međutim, Bogdanovičev privatni život pretio je da zaseni njegovu filmsku karijeru. Dok je bio slavljen kao reditelj, pratili su ga skandali zbog nekoliko afera sa glavnim glumicama iz njegovih filmova.

Među njegovim poslednjim filmovima je "Smešna na taj način" iz 2014. godine, u kome su glumili Dženifer Eniston i Oven Vilson. To je priča o brodvejskom reditelju koji se zaljubljuje u glumicu koja je bivša prostitutka.

XS
SM
MD
LG