Linkovi

Preminuo scenarista Siniša Pavić


Scenarista Siniša Pavić (foto: Fonet)
Scenarista Siniša Pavić (foto: Fonet)

Čuveni scenarista Siniša Pavić preminuo je u petak u 92. godini života u svom domu u Vlasotincu, potvđeno je za N1.

Pavić je pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput "Pozorišta u kući", "Otpisanih", "Vrućeg vetra", "Boljeg života", "Srećnih ljudi". Scenarista je i filmova "Višnja na Tašmajdanu", "Tesna koža" i "Laf u srcu".

Započeo je karijeru 1960-ih, pišući scenarije za televiziju i radio. Njegov talenat za stvaranje zanimljivih, humorističnih i društveno relevantnih priča ubrzo je privukao pažnju jugoslovenske medijske industrije.

Njegovi radovi su često karakterisani složenim zapletima, bogatim karakterizacijama i dubokim društvenim uvidima, a stekao je priznanje i zbog sposobnosti da kombinuje komediju sa oštrom društvenom kritikom, često istražujući složenost svakodnevnog života u Jugoslaviji.

Pavićevo najpoznatije delo došlo je u obliku televizijskih serija, koje su postale osnova jugoslovenske, a kasnije i srpske televizije.

Proboj je postigao televizijskom serijom "Povratak otpisanih", koja je bila nastavak izuzetno popularne ratne serije "Otpisani", koja je prikazivala borbu partizanskih boraca tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, stvaranje serije "Bolji život" krajem 1980-ih godina učvrstilo je njegovo mesto u istoriji srpske televizije.

"Bolji život" ostaje jedna od najomiljenijih i najčešće repriziranih emisija u istoriji srpske televizije.

Još jedno značajno delo je "Srećni ljudi", serija koja je emitovana 1990-ih i takođe je postala kulturni fenomen.

Kao i njegova ranija dela, "Srećni ljudi" su pohvaljeni zbog svojih relacijskih likova, oštrog humora i pronicljivog prikaza društvenih pitanja.

Poslednja serija koju je snimio - "Junaci našeg doba" - premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine.

Siniša Pavić je ostavio dubok trag u oblasti scenaristike i medija, i njegova dela i danas ostaju značajan deo kulturnog nasleđa Balkana.

Rođen je u Sinju 1933. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

XS
SM
MD
LG