Linkovi

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Zvečana i Zubinog Potoka


Peticija u Zvečanu za smenu gradonačelnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Peticija u Zvečanu za smenu gradonačelnika

Nakon što je pre dva dana u Severnoj Mitrovici i Leposaviću počelo prikupljanje potpisa za smenu predsednika ovih opština, akcija potpisivanja danas je počela i u druge dve opštine na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Građani ovih opština zahtevaju smenu gradonačelnika Zvečana Iljira Pecija i Izmira Zećirija gradonačelnika Zubinog Potoka, obojice iz Demokratske partije Kosova.

U centru Zvečana prikupljanje potpisa odvijalo se tokom dana na otvorenom.

“Da, treba da se potpiše. Da izaberemo mi koga hoćemo a ne da drugi postavljaju koga hoće”, rekao je meštanin Zvečana.

“Potpisala sam peticiju za smenu gradonačelnika koji su izabrani zna se na koj način. Mi želimo sami da biramo svog gradonačelnika, a ne da nam se nameće”, rekla je za Glas Amerike meštanka Zvečana.

“Ja sam potpisao kao i svi, da se solidarišemo. Šta ima da očekujem. Ceo život nešto čekamo, ali šta će da bude videćemo”, naveo je građanin Zvečana za Glas Amerike.

Fon Kramon: Ozbiljno shvatiti tvrdnje Srba o diskriminaciji na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Jedan od članova inicijativne grupe koja je pokrenula potpisivanje peticije Darko Vuksanović očekuje da će se veliki broj građana odazvati pozivu.

„Mi imamo zakonski rok od 30 dana tako da očekujemo da će ljudi da izlaze danas u većem broju, a i sledećih dana. Nadamo se da ćemo da ispunimo broj koji nam je potreban. Od 7.052 birača koliko imamo u Zvečanu, potrebno nam je 20 odsto to je 1.411. Očekujemo da sve prođe u najboljem redu i da završimo ono što smo počeli“, dodao je Vuksanović.

U opštinama Severna Mitrovica i Leposavić potpisivanje peticije koje je počelo pre dva dana, odvija se i dalje.

Sanja Lazarević Krtinić jedna od članica inicijativne grupe koja je pokrenula peticiju u Severnoj Mitrovici nije želela da otkriva broj do sada prikupljenih potpisa. Ona je za Glas Amerike navela da je zadovoljna odazivom građana i da će uskoro imati dovoljan broj potpisa.

“Nakon peticije predajemo sva dokumenta Skupštini opštine Severna Mitrovica dalje ide razmatranje od strane Centralne Izborne Komisije. Ja se iskreno nadam da će uvažite sve ove naše potpise i preći na dalje korake, a to jeste smena gradonačelnika opštine Severana Mitrovica“, rekla je Lazarević Krtinić.

Sakupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00

Kad Centralna izborna komisija utvrdi da postoji dovoljan broj potpisa, sledeći korak za smenu gradonačelnika je, prema administrativnom uputstvu Vlade Kosova, raspisivanje referenduma u roku od 30 dana, gde je potrebno da 50 odsto plus jedan glasač podrži smenu gradonačelnika, a nakon toga sledi raspisivanje izbora.

XS
SM
MD
LG