Linkovi

Primarni izbori u Mičigenu: Pobede Bajdena i Trampa, sve izvesnija repriza duela iz 2020.


Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)
Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)

Aktuelni predsednik SAD demokrata Džo Bajden i glavni republikanski favorit Donald Tramp zabeležili su pobede na stranačkim primarnim izborima u saveznoj državi Mičigen, pokazuju projekcije rezultata.

Bajden je pobedio kongresmena iz Minesote Dina Filipsa, jedinog iole ozbiljnog rivala u borbi za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

Ali demokrate su pažljivo gledale i koliko glasova će dobiti opcija "neopredeljeni" pošto je Mičigen postao epicentar nezadovoljstva pristalica i članova Demokratske partije koji se protive Bajdenovom stavu prema ratu Izraela i Hamasa u Gazi.

Pre četiri godine, između ostalog i zahvaljujući trijumfu sa 54.000 glasova razlike u Mičigenu, koji je jedna od država gde se vode neizvesne izborne bitke, Bajden je trasirao put ka pobedi i osvajanju položaja u Beloj kući.

Prema ranim rezultatima 13 odsto demokratskih birača obeležilo je svoje listiće neopredeljenim, čime su zastupnici ove opcijeispunili cilj.

Što se tiče Trampa, njemu je ovo bila peta ubedljiva pobeda u borbi za republikansku nominaciju. Trijumf u Mičigenu nad protivkandidatkinjom Niki Hejli, bivšom američkom ambasadorkom u Ujedinjenim nacijama, došao je posle pobede u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini.

Prema projekcijama Edison riserča (Edison Research), Bajden je dobio oko 79 odsto podrške, a opcija "neopredeljeni" 16. Tramp je dobio oko 64 odsto podrške u odnosu na 32 odsto Hejli.

Trampova kampanja nastoji da obezbedi 1.215 delegata potrebnih da se osvoji republikanska nominacija sredinom marta.

Obe kampanje gledaju na nadmetanje u Mičigenu mnogo dalekosežnije od pukih rezultata.

Za Bajdena, veliki broj birača koji su bili „neopredeljeni“ može da znači da je u značajnim problemima sa delovima demokratske baze u državi koju teško može da priušti da izgubi u novembru.

Tramp je, u međuvremenu, imao slabe rezultate sa glasačima iz predgrađa i ljudima sa fakultetskom diplomom, i suočava se sa frakcijom unutar svoje stranke koja veruje da je prekršio zakon u jednom ili više krivičnih slučajeva protiv njega.

Bajden je već zabeležio pobede u Južnoj Karolini, Nevadi i Nju Hempširu. Do pobede u Nju Hempširu došao je putem kampanje za dopisivanje na listić, pošto se Bajden formalno nije pojavio na njemu nakon što je država prekršila pravila nacionalne partije i sa glasanjem "preduhitrila" Južnu Karolinu, koja je bila određena da bude prva među demokratskim takmičenjima za nominaciju.

I Bela kuća i zvaničnici Bajdenove kampanje su poslednjih nedelja putovali u Mičigen da razgovaraju sa lokalni liderima arapske zajednice o ratu između Izraela i Hamasa i o tome kako je Bajden pristupio sukobu. Međutim, lokalni lideri, zajedno sa organizatorima kampanje za opciju "neopredeljenih", nisu promenili stav.

Snažni napori građana, koji su ohrabrivali birače da budu neopredeljeni kao način da iskažu protivljenje Bajdenovom odnosu prema izraelskom ratu u Gazi, bio je Bajdenov najznačajniji politički izazov u ​primarnim izborima. Taj pritisak, koji je ozbiljno počeo da raste pre samo nekoliko nedelja, podržali su zvaničnici kao što su demokratska predstavnica u Kongresu Rašida Tlaib, prva palestinska Amerikanka u Kongresu, i nekadašnji član tog doma Endi Levin.

XS
SM
MD
LG