Linkovi

Propali pregovori o lokalnoj vlasti u Podgorici - na vidiku novi izbori


Podgorica, glavni grad Crne Gore (Photo: video grab)
Podgorica, glavni grad Crne Gore (Photo: video grab)

Odbornici Pokreta za Podgoricu, nastalog nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad premijera Milojka Spajića, najavili su da će vratiti mandat graðanima, što bi, uz očekivanu podršku opozicije predvođene DPS-om, moglo da dovede do raspuštanja lokalnog parlamenta i raspisivanja izbora u glavnom gradu.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić saopštila je u ponedjeljak da "će skratiti mandat Skupštini da građani procijene ko je radio dobro".

"Očekujemo da će odbornici pokazati odgovornost, posebno oni iz vlasti, i da ćemo svi skratiti mandat Skupštini", istakla je Ljiljanić.

Ona je navela da će Pokret za Podgoricu "glasati za skraćenje mandata lokalnom parlamentu, ali očekuju da i kolege koje izražavaju nezadovoljstvo funkcionisanjem glavnog grada učine isto".

"Tu prvenstveno mislim na kolege iz vlasti. Povjerenje u PES je izgubljeno. Naš stav je da vratimo mandat. Donijeli smo tu odluku i očekujemo od svih odbornika da će savjesno donijeti odluku da skrate mandat Skupštini", kazala je Ljiljanić.

U toj političkoj grupaciji formiranoj od pet nezadovoljnih bivših članova PES-a, kažu da neće glasati za inicijativu opozicije za smjenom gradonačelnice Olivere Injac "jer žele da u tehničkom mandatu u Glavnom gradu postoji osoba koja će rješavati stvari dok ne dođe novi gradonačelnik iza kojeg će stati".

"Ne očekujemo podršku samo bloka 11, već svih savjesnih odbornika koji ne žele da im ujak premijera određuje stvari", naglasila je Ljiljanić, aludirajući na navodni uticaj Spajićevog rođaka na razvoj političkih prilika u zemlji.

Ukoliko Pokret za Podgoricu, koga lokalni mediji i PES smatraju bliskim predsjedniku Jakovu Milatoviću, sa opozicijom izglasa skraćenje mandata lokalnom parlamentu, to će dovesti do raspisivanja novih izbora.

Nakon neuspjelog pokuśaja pregovora vladajućih stranaka i Pokreta za Podgoricu, Iz PES-a su prošle nedjelje ocijenili da izričit stav predstavnika Pokreta za Podgoricu da odustaju od daljih pregovora Dragaš vidi kao mogući put saradnje sa političkim subjektima koji su sada u opoziciji.

“A za čiju smjenu smo se zalagali na prethodnim izborima i zahvaljujući čemu smo i dobili povjerenje građana Podgorice“, rekao je funkcioner PES-a Tihomir Dragaš.

Raspuštanje lokalnog parlamenta dovelo bi do prijevremenih izbora u Podgorici, u kojoj živi oko trećina građana Crne Gore i smatra se vjerodostojnim testom političkog raspoloženja na državnom nivou.

Na izborima 2022, u Skupštini Glavnog grada, koja ima 58 odborničkih mjesta, vladajuća većina osvojila je 34, a opozicija 24 odbornička mjesta, prije nego su se od većine odvojili odbornici Bloka 11, koji čine Pokret za Podgoricu, URA i Pokret za promjene.

XS
SM
MD
LG