Linkovi

Srbija: Trojica ekoloških aktivista izašla iz zatvora


Ilustracija - Građani učestvuju na protesnom skupu "Rudnika neće biti" protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini reke Jadar, na Terazijama u Beogradu, 10. avgusta 2024. (Foto: Glas Amerike / Stefan Miljuš)
Ilustracija - Građani učestvuju na protesnom skupu "Rudnika neće biti" protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini reke Jadar, na Terazijama u Beogradu, 10. avgusta 2024. (Foto: Glas Amerike / Stefan Miljuš)

Trojica ekoloških aktivista izašli su u utorak iz zatvora nakon što im je sud ukinuo presudu zbog ometanja javnog reda i mira na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu, i do okončanja postupka braniće se sa slobode.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

"Ivanu Bjeliću, Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću i Nikoli Ristiću ukinuta je presuda Prekršajnog suda i biće pušteni iz zatvora - do okončanja sudskog postupka", potvrđeno je beogradskim medijima u Prekršajnom apelacionom sudu.

Tom sudu ekološke organizacije prethodno su u ponedeljak predale žalbu.

Advokat aktivista Marko Pantić objavio je na Eksu zajedničku fotografiju sa njima i napisao: "Sloboda!"

Trojica aktivista bili su u zatvoru od 11. avgusta.

Svoj trojici na teret se stavlja da su tokom blokade železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu prišli novinarki Informera koja je bila na terenu, okružili je, ometali u radu i da su vikali na nju, rekao je ranije njihov advokat.

Bjeliću je određena kazna od 40 dana zatvora, a Ristiću i Dimitrijeviću od po 30 dana zatvora, zbog ometanja javnog reda i mira.

Najverovatnije bez novih protesta

Aktivistkinja i jedna od organizatorki protesta zbog mogućeg iskopavanja litijuma Ljiljana Bralović izjavila je u utorak da narednih dana najverovatnije neće biti novih protesta, ukoliko, kako je rekla, ne bude novih postupaka vlasti koji bi isprovocirali narod.

"Sudeći po onome kako su svetski mediji izveštavali, protest održan u subotu je imao svoju svrhu. Pokazali smo koliko je ljudi protiv Rio Tinta i da nismo šačica seljaka koji koče razvoj Srbije, sa nama je i naučna zajednica", kazala je Bralović za agenciju FoNet.

Komentrišući informaciju o ukidanju presude za trojicu aktivista, ona je poručila da će se pratiti dalji postupci vlasti i institucija, pa će se reagovati u skladu sa time.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet
XS
SM
MD
LG