Linkovi

Srbija: Aktivisti po izlasku iz zatvora poručili da je „borba tek počela“


Protest u Beogradu protiv iskopoavanja litijuma, 10. avgust 2024. (MARKO DJOKOVIC / AFP)
Protest u Beogradu protiv iskopoavanja litijuma, 10. avgust 2024. (MARKO DJOKOVIC / AFP)

Aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević, koji su izašli iz zatvora nakon što je Prekršajni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su bili osuđeni zbog ometanja javnog reda i mira na protestu protiv iskopavanja litijuma, rekli su na konferenciji za medije da se osećaju dobro i poručili da je „borba tek počela“.

Naveli su da su u zatvoru doživeli podršku zaposlenih od "psihologa do sveštenika" i pohvalili upravnika zatvora koji ih je premestio u čistu, novu sobu u zatvoru.

Okupljenima se prvi obratio Jevđenije Dimitrijević, koji je kazao da je njihovo hapšenje zapravo „hapšenje slobodne misli i borbe za majku zemlju".

Opisao je svoje viđenje boravka u zatvoru.

Ne znam da li znate, ali meni je onaj zatvor iznutra, verujte, delovao zeleniji od većine Beograda i od većine Čačka. Postoje špaliri jabuka, ljudi obrađuju zemlju, ona rađa i niko od njih se ne boji da će tu doći neki rudnik da im nešto otruje“, kazao je i dodao da će biti pitanje „šta će biti zatvor ako Rio Tinto ostane u Srbiji?".

Trojica aktivista bili su u zatvoru od 11. avgusta.

Svoj trojici na teret se stavlja da su tokom blokade železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu prišli novinarki Informera koja je bila na terenu, okružili je, ometali u radu i da su vikali na nju, rekao je ranije njihov advokat Marko Pantić.

Ivan Bjelić je rekao da su oni zapravo „čuvali novinarku Informera“, jer su posumnjali da bi mogla da inscenira incident.

On je dodao da je sudija potvrdio da je na snimku video kako je novinarka Informera prvo njemu gurnula sendvič u lice, pa da je on njoj vratio.

Ne mogu da verujem da je sudija nas prvo ubeđivao da je pogledao snimak i da je na njemu video to što stoji u presudi van svedočenja. Policajac iz javnog reda i mira koji je svedočio zajedno sa mnom i advokatom u toj istoj prostoriji i koji je rekao da je video kada je novinarka Informera prva gurnula sendvič meni u moju bradu, a ja refleksno posle to njoj vratio u lice“, naveo je.

Bjelić je dodao i da je intervencija policije prilikom koje su demonstranti udaljeni sa železničke stanice Beograd centar „pokazuje nemoć države“ i istakao da „borba tek predstoji“.

Zver neće stati, to da budemo svesni svi, ali nećemo stati ni mi zato što nismo ludi da prepustimo ovu državu, ovu zemlju i ovu prirodu u ruke privatnom kapitalu, kompaniji i ovim dušebrižnicima‘“, zaključio je.

Aktivista Nikola Ristić poručio je da „za početak, neće kopati“ i rekao da su pre ulaska u zatvor imali kontakt sa oko 200 policajaca koji su emotivno reagovali na njihovo hapšenje.

Stavovi građana o projektu "Jadar": Najviše nas brine zdravlje i to što nas niko ništa ne pita
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Upravnik zatvora je garantovao da će biti odvojeni od onih koji bi mogli da ih povrede i to je ispoštovao“, rekao je dodajući da će o onima koji su ga poslali u zatvor pričati kada im proces koji se vodi protiv njih bude dozvolio.

"Najbitnija stvar je da vidimo da su u panici i da nemaju pojma šta rade. Najveći uspeh ovog režima je što su nas ubedili da su im potezi proračunati, a nisu", zaključio je Ristić.

Njihov advokat Marko Pantić objasnio je da su advokati uložili sve što je bilo do njih i da se slučaj vraća u redovan postupak, što znači da će imati pravo na žalbu i sve pravne lekove koje podrazumeva redovan postupak.

Prekršajni sud u Beogradu je ranije danas usvojio žalbu odbrane i ukinuo presudu kojom je Bjeliću izrečena kazna zatvora od 40 dana, a Ristiću i Dimitrijeviću od po 30 dana. Oni su privedeni nakon blokade železničke stanice Beograd centar na protestu u noći između subote i nedelje.

XS
SM
MD
LG