Linkovi

Prva 3D odštampana zgrada podignuta u Danskoj


U periodu od samo nekoliko godina, štampanje trodimenzionalnih objekata napredovalo je od igračaka do građevina. Trodimenzionalni štampači sada mogu za štampu da koriste bilo koji materijal – od plastike i metala do betona, tako da gradnja kuća korišćenjem 3D štampača postaje sve popularnija. Prva u Evropi je mala poslovna zgrada, štampana 3D prnterom u Danskoj.

Ko kaže da zgrade moraju da imaju ravne zidove? Međutim, izgradnja zakrivljenih struktura oduvek je zahtevala je posebne veštine, mnogo vremena i ogroman budžet. Sa betonskim 3D štampačem, taj proces je jeftin.

“Cena štampe zakrivljenog i ravnog zida je ista. U tradicionalnoj građevinskoj industriji izgradnja nečeg zakrivljenog je veoma skupa, a mi vam to možemo uraditi besplatno”, objašnjava Majkl Holm, šef razvoja u kompanini 3D Printhuset.

Ovo nije prva zgrada izgrađena korišćenjem 3D štampača. Kineske firme koriste ovu tehnologiju već neko vreme, dok je zbog strogih građevinskih zakona takva praksa u Evropi ranije bila neizvodljiva. Iz danske kompanije 3D Printhuset, prve koja je to uradila, navode da su 3D mašine za štampanje ostvarenje snova za arhitekte.

“Nadamo se da će ovo arhitektama pružiti mogućnost da, bez dodatnih ulaganja, stvore mnogo interesantnijih, mnogo više organskih oblika i formi koje nismo imali prilike da vidimo ranije”, kaže Henrik Lund Nilsen, izvršni direktor kompanije 3D Printhuset.

Prvobitno, štampanje je zahtevalo više vremena, pa je za šest metara gradnje bio potreban minut, što je oko 50 sati za izgradnju ove kuće. Ipak, Lund Nilsen tvrdi da njihov novi štampač može da postavi 18 metara betona u minutu.

Što se tiče uticaja 3D štampanja na poslove u građevinskoj industriji, inovatori navode da to zavisi od toga gde se nalazite.

“U zemlji kao što je naša, srećni smo zbog nove tehnologije, radnici reaguju veoma, veoma pozitivno na to i vide da pred sobom imaju budućnost”, kaže Nilsen.

Prva evropska građevina izrađena štampačem biće upotrebljena za iznajmljivanje poslovnog prostora.

XS
SM
MD
LG