Linkovi

Prvi sastanak radne grupe Beograda i Prištine o registarskim tablicama


Vozač postavlja stiker na registarske tablice kamiona, na prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.
Vozač postavlja stiker na registarske tablice kamiona, na prelazu Merdare na Kosovu, 4. oktobra 2021.

U Briselu je održan prvi, uvodni sastanak Radne grupe ekspertskih delegacija Beograda i Prištine za registarske tablice.

Na sastanku je razgovarano o tehničkim pitanjima i opštim principima rada Radne grupe, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Tokom sastanka, koji je otvorio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, analizirano je i dosadašnje sprovođenje sporazuma o režimu stikera, a koji je postignut 30. septembra.

Grupa će se redovno sastajati a očekuje se da konkretne rezultate saopšti za šest meseci, objavio je Miroslav Lajčak na Tviteru.

Dogovoreno je da se drugi sastanak Radne grupe na nivou eksperata održi u drugoj polovini novembra.

Delegacije Prištine i Beograda su, uz posredovanje Evropske unije, krajem septembra postigle dogovor o registarskim oznakama i deblokiranju puteva ka prelazima na severu Kosova.

Režim nalepnica za registarske tablice podrazumeva da vozači koji ulaze na Kosovo i u Srbiju dobijaju nalepnice kojim su u obavezi da na registarskim oznakama prekriju simbole Kosova i Srbije. Predviđeno je da sporazum traje šest meseci, do kada se očekuje pronalaženje trajnog rešenja.

XS
SM
MD
LG