Linkovi

Četvoro ubijenih u školi u Džordžiji, napadač 14-godišnji učenik


Devojčica sa majkom ispred srednje škole Apalači u kojoj se dogodilo masovno ubistvo, 4. septembar 2024. (CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)
Devojčica sa majkom ispred srednje škole Apalači u kojoj se dogodilo masovno ubistvo, 4. septembar 2024. (CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)

U srednjoj školi u Džordžiji dogodila se pucnjava u kojoj su ubijene četiri osobe, a devet je ranjeno, saopštili su nadležni. Ubijeno je dvoje učenika i dvoje nastavnika, a napadač je 14-godišnji učenik.

Istražni biro Džordžije je objavio da je policija intervenisala u srednjoj školi Apalači u mestu Vajnder, posle dojave o pucnjavi.

Direktor istražnog biroa Džordžije Kris Hozi rekao je da su se dvojica školskih policajaca suprotstavila napadaču nekoliko minuta pošto je prijavljeno da se dešava pucnjava. Osumnjičeni učenik te škole, identifikovan kao Kolt Grej, se odmah predao i uhapšen je.

Tokom večeri su saopštena imena žrtava. U pucnjavi su ubijeni 14-godišnji Mejson Šermerhorn, 14-godišnji Kristijan Angulo, Ričard Aspinval, 39-godišnji nastavnik i Kristina Irimi, 53-godišnja nastavnica matematike. Očekuje se da će se svih devetoro ranjenih oporaviti, saopštio je lokalni šerif.

Istražni biro Džordžije je ranije demantovao da je napadač "neutralisan".

I dalje se istražuje kako je osumnjičeni došao do oružja i kako ga je uneo u školu. Policija je rekla da je on pričao sa istražiteljima, nisu rekli da li je priznao šta mu je bio motiv.

Takođe nisu naveli koju vrstu oružja je koristio. Nekoliko medija, među kojima je CNN, objavilo je da je u pitanju poluautomatska puška AR-15

Ovaj 14-godišnjak će biti optužen za ubistvo i sudiće mu se kao odraslom.

Srednja škola Apalači ima oko 1.9o0 učenika i druga je po veličini u okrugu Berou.

Video snimci iz vazduha pokazuju da je ispred škole bilo nekoliko vozila hitne pomoći.

Džejkob King, učenik drugog razreda i fudbaler, rekao je da je bio na času istorije kada je čuo oko 10 pucnjeva.

Kaže da isprva nije verovao da je pucnjava stvarna, dok nije čuo policiju da viče nekome da baci oružje. Njegov razred je potom izveden iz učionice, i u hodniku su videli da je policija okružila jednog ranjenog učenika.

Ešli Inoh je dobila SMS poruku od mlađeg brata, učenika srednje škole Apalači u kojoj joj je napisao: "Samo da znaš, volim te".

Kada je pitala šta se desilo, brat i sestra, koja je takođe učenica te škole, su joj rekli da se desila pucnjava.

Učenici i roditelji napuštaju školski kampus posle pucnjave, 4. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)
Učenici i roditelji napuštaju školski kampus posle pucnjave, 4. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)

Iz šerifove kancelarije je saopšteno da su policija i hitna pomoć izašle na teren u 10:23 ujutro po lokalnom vremenu posle dojave o masovnoj pucnjavi.

Kancelarije FBI-a u Atlanti je takođe poslala svoje agente u školu da pomognu lokalnoj policiji.

Bela kuća traži pooštravanje zakona o oružju

Predsednik Džo Bajden je obavešten o pucnjavi i "njegova administracija će nastaviti koordinisan rad sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima kako bude dobijala više informacija".

"Džil i ja žalimo one koji su izgubili život zbog besmislenog oružanog nasilja, i mislimo na preživele čiji će životi zauvek biti promenjeni", saopštio je Bajden i pozvao republikance da rade sa demokratama na "zdravorazumskim zakonima o kontroli oružja".

Kandidatkinja demokrata za predsednicu Kamala Haris pucnjavu je ocenila kao "besmislenu tragediju".

"Užasno je da svakog dana u našoj zemlji roditelji šalju decu u školu brinući da li će se vratiti živa kući", rekla je Haris na mitingu u Nju Hempširu.

Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp je poručio da je "bolesno i poremećeno čudovište prerano uzelo voljenu decu svojim roditeljima".

Ovo je prvi "planirani napad" u školi ove jeseni, rekao je Dejvid Rajdman koji vodi bazu podataka o pucnjavama u školama K-12. Škola u Americi je za neke već počela pre mesec dana, a neki su počeli ove nedelje.

U protekle dve decenije, desile su se stotine pucnjava u školama, a najsmrtonosnija je bila na univerzitetu Virdžnija tek 2007. godine, kada je ubijeno više od 30 ljudi.

XS
SM
MD
LG