Linkovi

Pucnjava u sinagogi u Kaliforniji, jedna žrtva i troje ranjenih


Naoružani napadač otvorio je vatru iz automatskog oružja u jednoj sinagogi u okrugu San Dijega. Ubio je jednu ženu i ranio još troje vernika u, po svemu sudeći, zločinu iz mržnje koji je izveo na poslednji dan jevrejskog praznika Pesah, saopštile su vlasti.

Osumnjičeni, 19-godišnji beli mladić čije ime nije saopšteno, pobegao je sa mesta zločina automobilom ali se predao policiji i uhapšen je, saopštili su lokalni zvaničnici na konferenciji za medije.

Napad u sinagogi Šabad u gradiću Poavej u Kaliforniji, na oko 37 kilometara od centra San Dijega, dogodio se tačno šest meseci nakon što je 11 vernika ubijeno a još šestoro ranjeno u napadu na jednu sinagogu u Pitsburgu.

Gradonačelnik Pauveja, Stiv Vos, opisao je napad kao "zločin iz mržnje", navodeći da je ta procena zasnovana na rečima koje je napadač izgovorio kada je ušao u sinagogu.

Predsednik Tramp izrazio je saučešće porodicama žrtava i ocenio da je, kako sada izgleda, u pitanju zločin iz mržnje.

Šerif okruga San Dijego, Bil Gor, saopštio je novinarima da je četvoro ljudi ranjeno tokom pucnjave i prebačeno u bolnicu Palomar, gde je jedna od žrtava, starija žena, preminula. Ostalih troje pacijenata, dvojica odraslih muškaraca i jedna mlada žena su u stabilno stanju, dodao je Gor.

Pucnjava se dogodla oko 11:30 ujutru po lokalnom vremenu u Poaveju, predgrađu San Dijega, sa oko 50.000 stanovnika. U sinagogi se održavala proslava praznika Pesah, a u trenutku napada u njoj je bilo oko 100 ljudi. Prema rečima nekih očevidaca, među ranjenima u napadu je i rabin sinagoge.

Načelnik policije u San Dijegu Dejvid Nislit na Tviteru je napisao da njegova jedinica sarađuje u istrazi i da je, iako se ne zna za neke nove pretnje, iz predostrožnosti rasporedila dodatne patrole oko crkava i sinagoga.

XS
SM
MD
LG