Linkovi

Putin i Kim Džong Un potpisali pakt o zajedničkoj odbrani


Vladimir Putin i Kim Džong Un posle potpisivanja sporazuma u Pjongjangu
(Photo by Kristina Kormilitsyna / POOL / AFP)
Vladimir Putin i Kim Džong Un posle potpisivanja sporazuma u Pjongjangu (Photo by Kristina Kormilitsyna / POOL / AFP)

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o posvećenosti zajedničkoj odbrani sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, što je jedan od najzačajnihih poteza Rusije u Aziji u skorije vreme, a Kim ga je protumačio kao savezništvo.

U svojoj prvoj poseti Severnoj Korejii od 2000. godine, Putin je naglasio jačanje veza Pjongjanga i Moskve u kontekstu podrške Zapada Ukrajini i rekao da će Rusija razvijati vojnu i tehničku saradnju sa Pjongjangom.

Posle razgovora, potpisali su sporazum o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu", u kojem se, prema Putinovim rečima, nalazi i klauzula o zajedničkoj odbrani u slučaju napada na jednu od dve zemlje.

On kaže da su zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini, kako bi mogla da gađa Rusiju, prekršile velike sporazume.

"U vezi sa tim, Rusija neće sebe isključiti iz razvoja vojno-tehničke saradnje sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom", kaže Putin.

Kim je pohvalio Rusiju za preduzimanje "veoma važnog strateškog koraka" da podrži Severnu Koreju.

U zavisnosti od toga šta tačno piše u sporazumu, a tekst još nije objavljen, mogao bi da se desi veliki obrt u strateškom balansu u severoistočnoj Aziji ako Rusija stane iza Severne Koreje - koja stoji protiv Južne Koreje, partnera SAD.

Severna Koreja ima sporazum o odbrani sa Kinom, ali nema vojnu saradnju sa Pekingom kakvu je u protekloj godini razvila sa Rusijom. Kina je glavni politički i ekonomski partner Severne Koreje i još nije komentarisala ovaj sporazum.

Putinov tretman Kima alarmrao je SAD i neke azijske zemlje.

"Produbljivanje saradnje između Rusije i Severne Koreje je trend koji treba da zabrine sve zainteresovane za mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, za one koji podržavaju globalni režim neproliferacije, koji se povinuju rezolucijama UN i podržavaju narod Ukrajine", rekao je portparol Stejt departmenta.

Putina su u Pjongjangu pozdravile gomile ljudi na ulicama, a deca su mahala ruskim zastavama. Kim ga je dočekao na aerodromu.

Posle razgovora, Putin je provozao Kima u luksuznoj ruskoj limuzini, a onda su zamenili mesta i Kim je vozio. Potom su zajedno otišli na koncert.

Putin je optužio SAD, Južnu Koreju i Japan da podižu tenzije na Korejskom poluostrvu, i dodao da Severna Koreja ima pravo da se brani.

Kim je istakao da će sporazum proširiti saranju u politici, ekonomiji i odbrani i rekao da je dogovor "miroljubive i defanzivne prirode".

"Naše dve zemlje su podigle odnose na novi, viši nivo savezništva", poručio je severnokorejski lider koji je istakao da Pjongjant podržava "svaku politiku Rusije, uključujći i rat koji vodi u Ukrajini".

Kim i Putin u limuzini (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
Kim i Putin u limuzini (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

Putin kaže da se Moskva bori protiv hegemonističke i imperijalističke politike SAD i njenih saveznika, preneli su ruski mediji.

Severna Koreja je "iskazala punu podršku i solidarnost sa ruskom vladom, vojskom i narodom u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini kako bi se zaštitili suverenitet, bezbednosni interesi i teritorijalni integritet", rekao je Kim Putinu.

SAD i saveznici strahuju da bi Rusija mogla da pomogne u razvoju severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa, koji su UN zabranile, i optužile su Pjongjang da Rusiji daje balističke rakete i artiljeriju za rat u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG