Linkovi

Sahranjen Prigožin; Bijela kuća sugerisala da je Kremlj odgovoran za njegovu smrt


Portret vođe Vagnera Jevgenija Prigožina na ulici u Moskvi, gde građani odaju poštu
Portret vođe Vagnera Jevgenija Prigožina na ulici u Moskvi, gde građani odaju poštu

Vođa plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u prošlonedeljnoj avionskoj nesreći, sahranjen je na groblju u predgrađu Sankt Peterburga, saopšteno je iz njegove pres službe, prenosi agencija Rojters.

"Oproštaj od Jevgenija Viktoroviča bio je zatvoren za javnost. Oni koji žele da se oproste od njega mogu da posjete groblje Porohovskoje", navodi se u kratkoj objavi na Telegramu, uz fotografiju Prigožina.

Na fotografijama, objavljenim na mrežama, vidi se tamna grobnica okružena cvijećem, na groblju na sjeveroistočnom obodu njegovog rodnog grada. U blizini su bili policajci i pripadnici nacionalne garde Rosgvardija.

Prigožin sahranjen, na groblju snažne mere obezbeđenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Nezavisni medij "Agentstvo" naveo je izjavu radnika na groblju, koji je rekao da je sahrani prisustvovalo samo 20 do 30 prijatelja i članova porodica, i da je trajala 40 minuta.

Privatni avion kojim je Prigožin iz Moskve putovao u Sankt Peterburg, srušio se 23. avgusta u Tverskoj oblasti. Poginulo je svih 10 putnika u avionu, među kojima su bili i Prigožin i drugi čovek Vagnera, Dmitrij Utkin.

I dalje nije jasno šta je izazvalo pad aviona, ali građani koji žive u blizini mesta nesreće rekli su Rojtersu da su čuli prasak, a zatim videli da se mlaznjak srušio na zemlju.

Navodni snimak pada aviona u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

U Vašintonu, portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla je u utorak da Kremlj "ima dugu istoriju ubijanja protivnika" i da je "veoma jasno šta se ovdje dogodilo".

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima prošle nedelje da SAD pokušavaju da utvrde uzrok pada aviona, ali da ne iznenađuje to što je Prigožin poginuo nakon što se suprostavio ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da ruski predsednik ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina. Na pitanje da li će Putin prisustvovati sahrani Prigožina, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "prisustvo predsednika nije predviđeno".

Peskov je rekao da Kremlj nema nikakve konkretne informacije o planovima za sahranu, kao i da će je organizovati rodbina.

Dan nakon pada, Putin je uputio saučešće porodicama poginulih i rekao da poznaje Prigožina veoma dugo, još od ranih 90-ih.

"Bio je čovek teške sudbine i pravio je ozbiljne greške u životu", rekao je Putin, opisujući ga kao talentovanog biznismena.

Prigožinov avion se srušio dva meseca nakon što su vođa Vagnera i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih vojnih komandanata, u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovali ka Moskvi.

Pobuna je predstavljala najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je preuzeo vlast 1999.

Kremlj je odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju nekih zapadnih političara i analitičara, za šta ne postoje dokazi, da je Putin naredio da Prigožin bude ubijen iz osvete.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je prošle nedelje da "nije iznenađen smrću i da se u Rusiji nije dogodilo mnogo iza čega ne stoji Putin".

XS
SM
MD
LG