Linkovi

Putin: Nema dogovora o žitu dok Zapad ne ispuni naše zahteve


Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju (Foto: Sputnik/Sergei Guneev/Pool via Reuters)
Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju (Foto: Sputnik/Sergei Guneev/Pool via Reuters)

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je da neće biti novog dogovora o isporuci žita preko Crnog mora, dok Zapad ne ispuni njegove zahteve. Putin se sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je obezbedio raniji dogovor kojim je Ukrajini omogućeno da bezbedno izvozi žito.

Putin je takođe naveo da je Rusija blizu postizanja dogovora da obezbedi besplatno žito za šest afričkih zemalja.

Rusija je napustila sporazum u julu - godinu dana nakon što je sklopljen uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske - žaleći se da se njen sopstveni izvoz hrane i đubriva suočava sa preprekama.

"Znam da nameravate da pokrenete pitanje dogovora o žitu", rekao je Putin pre početka sastanka Erdoganu. "Otvoreni smo za pregovore o ovom pitanju".

Putin i Erdogan u Sočiju
Putin i Erdogan u Sočiju

Erdogan je rekao da svet čeka vesti o pitanju koridora žitarica.

"Svi čekaju šta će izaći iz našeg današnjeg sastanka", rekao je on.

Cilj sporazuma je bio da se žito iz Ukrajine dopre do svetskih tržišta preko Crnog mora i da se ublaži globalna prehrambena kriza za koju su Ujedinjene nacije rekle da je pogoršana invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Rusija i Ukrajina su dva ključna svetska poljoprivredna proizvođača i glavni igrači na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, suncokretovog semena i suncokretovog ulja.

Putin je rekao da bi Rusija mogla da se vrati dogovoru o žitu ako Zapad istovremeno ispuni poseban memorandum dogovoren sa Ujedinjenim nacijama kako bi se olakšao ruski izvoz hrane i đubriva.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu, Moskva tvrdi da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja sprečila isporuke.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u četvrtak da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poslao "set konkretnih predloga" koji imaju za cilj da ožive sporazum.

Jedan od glavnih zahteva Moskve je da se Ruska poljoprivredna banka ponovo poveže sa sistemom međunarodnog plaćanja SVIFT, koji je EU prekinula u junu 2022. u sklopu sveobuhvatnih sankcija uvedenih kao odgovor na invaziju.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u subotu da stvari koje su podrazumevale sporazum nisu sprovedene prošli put, bez iznošenja više detalja. U svom izveštaju o sastanku sa Erdoganom, ruska državna televizija je rekla da obećanja data Rusiji moraju biti sprovedena.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG