Linkovi

Radnici Amazona u Evropi štrajkuju zbog Crnog petka: "Mi nismo roboti"


Radnici Amazona štrajkuju ospred logističkog centra te kompanije u Koventriju u Ungleskoj (Rojters)
Radnici Amazona štrajkuju ospred logističkog centra te kompanije u Koventriju u Ungleskoj (Rojters)

Radnici Amazona, američkog giganta u oblasti e-trgovine, započeli su u petak štrajkove na više lokacija širom Evrope kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog tempa rada za vreme Crnog petka, najvećeg praznika potrošača širom sveta, a deo njih traži i povećanje zarada.

Kampanja „Neka Amazon plati“, koju koordinira radnički sindikat „UNI Global Union“ izvela je radnike te kompanije na ulice u više od 30 zemalja.

U Nemačkoj koja je, prema podacima o potrošnji iz prošle godine, drugo najveće tržište Amazona, oko 250 radnika štrajkuje u skladištu te kompanije u Lajpcigu i oko 500 u Rajnbergu, saopštio je sindikat Verdi u petak.

Iz sindikata su ranije naveli da je u četvrtak počeo dvadesetčetvoročasovni štrajk i u pet logističkih centara u toj zemlji i da radnici traže kolektivni ugovor o platama.

Transparent u rukama radnika Amazona na kom piše "Mi nismo roboti"
Transparent u rukama radnika Amazona na kom piše "Mi nismo roboti"

Predstavnik službe za odnose sa javnošću Amazona u Nemačkoj rekao je da su radnici plaćeni pošteno, sa početnom platom od 14 evra po satu, kao i da imaju dodatne beneficije i dodao da će sve isporuke narudžbina za Crni petak biti pouzdane i blagovremene.

Više od 200 radnika otpočelo je u petak štrajk i u Amazonovom skladištu u Koventriju u Engleskoj, u sklopu dugotrajnog spora oko plata. Oni zahtevaju da im zarada bude povećana na 15 funti po satu.

U britanskom predstavništvu te kompanije naveli su da je minimalna početna plata između 11,80 funti i 13 funti u zavisnosti od lokacije, a da će se povećati na 12, 30 do 13 funti po satu od aprila 2024. godine. Ponovili su da ni štrajk u Velikoj Britaniji neće poremetiti Amazonovo poslovanje, te da će sve isporuke biti na vreme.

Štrajk radnika Amazona u Velikoj Britaniji
Štrajk radnika Amazona u Velikoj Britaniji

Italijanski sindikat CGIL pozvao je na štrajk za vreme Crnog petka u Amazonovom skladištu Kaste San Đovani, dok je španski sindikat CCOO saopštio da će radnici u toj zemlji štrajkovati tokom Sajber ponedeljka, ujedno i poslednjeg dana Amazonove praznične akcije.

Amazonovi paketomati, koji se nalaze na železničkim stanicama, parkiralištima supermarketa i na uglovima ulica, a koje koriste mnogi kupci, takođe su na meti.

U Francuskoj, antiglobalistička organizacija Attac ohrabruje aktiviste da paketomate oblepe posterima i trakama kako bi onemogućili dobavljače i kupce da ih otvore.

Ta organizacija, koja Crni petak naziva „proslavom prekomerne proizvodnje i prekomerne potrošnje“ očekuje da će protest biti veći nego prošle godine, kada je na meti bilo oko 100 Amazonovih paketomata širom Francuske.

Ipak, Amazon ostaje popularan u Evropi, čak i kada njegovi rivali poput kompanija Šejn i Temu doživljavaju rast. Poređenja radi, Amazonova aplikacija je u oktobru imala 146 miliona aktivnih korisnika u Evropi što je duplo više u odnosu na prva dva sledeća rivala.

Prvobitno poznata po gužvama i redovima u velikim prodavnicama u Sjedinjnim Državama, kupovina za Crni petak se sve više seli na internet i postaje globalna praksa. Veliki deo potrošnje podrazumeva i kupovinu preko Amazona, koji ove godine sprovodi desetodnevnu prazničnu akciju do 27. novembra.

XS
SM
MD
LG