Linkovi

Rašida Tlaib na putu da bude prva muslimanka u Kongresu


Rašida Tlaib, kandidatkinja demokrata za predstavnicu u Kongresu iz Mičigena
Rašida Tlaib, kandidatkinja demokrata za predstavnicu u Kongresu iz Mičigena

Bivša poslanica skupštine Mičigena iz Demokratske stranke Rašida Tlaib porazila je pet protivnika na primarnim izborima za predstavnika jednog od kongresnih okruga u toj saveznoj državi i na putu je da postane prva muslimanka u američkom Kongresu.

Alam Džbara živi u Čikagu, u Ilinoisu, šest sati udaljenom od Detroita u Mičigenu, što znači da nije mogla da glasa na primarnim izborima te savezne države. Međutim, izborna trka za 13. kongresni okrug u Mičigenu bila je previše važna i lična da bi je Džbara propustila, zbog čega je vozila šest sati da bi na dan izbora volontirala u kampanji Rašide Tlaib.

“Kao američka muslimanka, arapkinja, palestinka – ja sam ona i ona je ja”, rekla je volonterka Alam.

Iako je riječ o izborima u jednoj saveznoj državi, Rašidina kampanja za Kongres ima istorijske i nacionalne implikacije, naročito za američke muslimanke koje njenu kandidaturu vide kao veliku priliku.

“Dobijam poruke od djevojčica, jedne iz Njujorka koja mi je napisala: vi me ne poznajete, zovem se Homa i želim da vam kažem da sve pratim iz Njujorka”. Veoma sam emotivna zbog toga, to je divno”, rekla je Rašida Tlaib, kandidatkinja za Kongres iz Mičigena.

“Pokrenula je novu generaciju mladih ljudi koji takođe žele da se kandiduju. Podstiče ljude da glasaju prvi put, ne samo omladinu, već i one koji su američki državljani već dugo vrijeme, čak i one koji su rođeni ovdje ali nikada nisu glasali jer nisu imali povjerenja u vladu”, kaže Amal Džbara.

Ti glasači uticali su na konačan ishod, što su Tlaib i njene pristalice shvatili tek posle čekanja do ranoj jutra, na rezultate izbora koji su do kraja bili tijesni.

“Ako se može vjerovati internet stranici Detroita, pobijedili smo”.

Posle objavljivanja konačnih rezultata, Tlaib je iskoristila priliku da naglasi važnost ovog istorijskog trenutka za njenu porodicu.

“Želim da se zahvalim mami, koja je sa Zapadne Obale, koja je bukvalno prikovana za televizor, iako je pet ujutro. Mojoj baki, tetkama i ujacima u Palestini koji gledaju pobjedu njihove unuke”, zaključuje Tlaib.

S obzirom na to da na glavnim izborima za taj kongresni okrug u novembru ne učestvuju republikanci, primarni izbori su jedina tijesna trka s kojom će se Tlaib suočiti prije nego što položi zakletvu za članicu Kongresa – što mnogi muslimani širom zemlje prate sa željom i nadom.

“Osjećaju se kao da su oni Rašida. Ona će biti njihovo lice, njihov glas u Kongresu. Zbog toga mogu da kažu: I mi smo Amerikanci, kao i vi”, kaže Alam.

Rašidin primjer uskoro bi mogli da prate drugi. Ilhan Omar, Amerikanka somalijskog porijekla kandidat je na izborima za članicu Kongresa iz Minesote, koji će biti održani 14. avgusta. Ako bude na kraju uspješna, pridružiće se Rašidi na Kapitol hilu.

XS
SM
MD
LG