Linkovi

Gledajući Ukrajinu, neutralna Švajcarska razmišlja o pojačanju odbrane


Arhiva - Pripadnik švajcarske vojske.
Arhiva - Pripadnik švajcarske vojske.

Šefovi američkih i švajcarskih vazduhoplovnih snaga saopštili su potrebu da zapadne zemlje ojačaju bezbednosnu saradnju na događaju u utorak koji je istakao sve snažniju ulogu neutralne Švajcarske u svetskim zbivanjima.

Generali su posmatrali švajcarskog pilota kako upravlja lovcem Hornet u simulacionom letu koji je bio deo zvanične posete sa ciljem da se unapredi saradnja dok se švajcarska prestonica Bern priprema da primi još američkih borbenih aviona do 2025. godine.

"Nedavni događaji naglašavaju važnost zajedničkog rada na jačanju naših strateških partnerstava kako bismo ispunili naše zajedničke bezbednosne zahteve", rekao je novinarima načelnik štaba američkog vazduhoplovstva, general Čarls Braun, misleći na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok su poseta i odluka Švajcarske da kupe borbene avione F-35 bili unapred planirani, događaji u Ukrajini podstakli su debatu u Švajcarskoj o odbrani zemlje i njenoj ulozi u svetu, uključujući njene zapadne veze.

Raskid Berna sa prošlošću kroz usvajanje sankcija EU uvedenih protiv Rusije zaoštrio je ton.

"Učešćem u sankcijama, Švajcarska je sada u ratu", rekao je za list NZZ Kristof Bloher, milijarder i uticajni predstavnik krajnje desne stranke SVP.

Njegova stranka taj potez vidi kao deo zabrinjavajućeg intervencionističkog trenda i takođe se protivi Kandidaturi Berna za mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija - telu kome se Švajcarska pridružila tek referendumom 2002. godine.

Kao odgovor, predsednik Ignjacio Kasis rekao je da sankcije parlamenta nisu slične vojnoj sili protiv Rusije i da Bern čini sve da obezbedi mirno rešenje.

Vlada razmatra nekoliko predloga o tome kako da ojača svoju odbranu, uključujući i regrutovanje žena po prvi put i povećanje vojne potrošnje za 2 milijarde švajcarskih franaka godišnje.

Šef švajcarskog vazduhoplovstva Peter Merc rekao je da sada postoji prilika za bližu saradnju sa Evropom, posebno sa planovima Nemačke da kupi iste stelt avione koje je proizvodi Lokhid Martin LMT.N.

"Povezani smo sa velikom porodicom F-35 i to donosi potencijal veoma bliske saradnje ne samo sa Sjedinjenim Državama, već i sa mnogim drugim evropskim zemljama", rekao je on.

XS
SM
MD
LG