Linkovi

Oboren ukrajinski dron u Belgorodu, troje mrtvih, ruska ofanziva na Avdijivku


Dim se diže iz pravda Avdijivke, gledano iz Donjecka, u delu Ukrajine pod kontrolom Rusije, 11. oktobra 2023.
Dim se diže iz pravda Avdijivke, gledano iz Donjecka, u delu Ukrajine pod kontrolom Rusije, 11. oktobra 2023.

Ruski zvaničnik je u četvrtak rekao da su ostaci oborenog ukrajinskog drona ubili tri osobe u Belgorodskoj oblasti u Rusiji. Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da su krhotine uništile kuću i da su iz ruševina izvučena tri tela.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo ukrajinski napad dronom, pri čemu je protivvazdušna odbrana oborila dron iznad Belgoroda.

Belgorod je jedna od ruskih oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je Rusija napala preko noći sa 33 drona gađajući više regiona i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 28 letelica.

Jedan od ciljanih regiona bila je Odesa, na jugu Ukrajine, gde su zvaničnici prijavili štetu na lučkoj infrastrukturi i stambenim zgradama. Najmanje jedna osoba je povređena.

Odesa je česta meta ruskih vazdušnih napada.

Ruski pritisak na Avdijivku

Ruske snage su nastavile sa velikim pritiskom na ključni grad Avdijivku na istoku Ukrajine u sredu posle višemesečne opsade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su ruske snage preusmerile veliki broj vojnika i opreme na Avdijivku u svom najvećem napadu na grad od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Veliki napadi su u toku od utorka.

U ruskim izveštajima takođe se ukazuje da su borbe intenzivirane i da su snage Moskve "poboljšale svoju poziciju u neposrednoj periferiji oko Avdijivke".

"Nije baš toliko žestoko kao juče, ali borbe se nastavljaju", rekao je nacionalnoj televiziji Vitalij Barabaš, šef gradske administracije , ističući oko dvadesetak pogodaka u starom delu grada i drugim u centru grada.

"Ovo je najveća ofanzivna akcija u našem sektoru od početka rata", dodao je on.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je odbijeno 10 neprijateljskih napada na grad.

Oleksandr Štupun, portparol ukrajinske vojske, rekao je televiziji da ruske snage vrše napade "ponekad koristeći pešadiju, a u nekim oblastima upućuju dosta vozila u borbu".

Najveća pažnja u napredovanju ruske vojske kroz istočni region Donbasa bila je više meseci usmerena na grad Bahmut, koji su moskovske trupe zauzele u maju.

Ali Avdijivka, gde se nalazi velika fabrika za preradu uglja za metalurgiju na jugozapadu u regionu Donjecka, bila je na udaru gotovo isto toliko vremena. Veći deo grada je pretvoren u ruševine.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG