Linkovi

Gotovo 50 dece iz okupiranih područja Ukrajine prebačeno u Belorusiju


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko govori u Minsku, 31. marta 2023, na fotografiji Pres službe predsednika.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko govori u Minsku, 31. marta 2023, na fotografiji Pres službe predsednika.

Beloruski državni mediji javili su da je 48 dece iz Ukrajine stiglo u Belorusiju u utorak iz ukrajinskih regiona koje je anektirala Moskva.

Grupa dece došla je iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska i Zaporožja. Među njima su deca iz gradova koje je ruska vojska zauzela u julu 2022. Te regione je Moskva nelegalno pripojila u decembru prošle godine, ali Rusija nema potpunu kontrolu nad njima.

Na fotografijama koje je objavila beloruska državna novinska agencija Belta, deca su prikazana kako drže crvenu i zelenu državnu zastavu Belorusije i kako se navodno zahvaljuju beloruskim vlastima, dok ih prate pripadnici specijalne policije.

Preseljenje dece iz Ukrajine organizovala je beloruska dobrotvorna organizacija, uz podršku predsednika Aleksandra Lukašenka, koja je ranije organizovala programe zdravstvenog oporavka ukrajinske dece u Belorusiji.

"Predsednik je, uprkos spoljnom pritisku, rekao da ovaj važan humanitarni projekat treba da se nastavi", rekao je Aleksej Talai, šef dobrotvorne organizacije u intervjuu za Beltu. "Sav beloruski narod", rekao je on, želi da pomogne "deci iz razorenih gradova i mesta na novim teritorijama Rusije".

Nije jasno da li su deca siročad ili su odvedena od roditelja sa ili bez saglasnosti, jer beloruske vlasti nisu navele nikakve detalje o njima. Zvaničnici Belorusije su ranije demantovali navode da je Belorusija pomogla u ilegalnom odvođenju dece iz Ukrajine.

U junu su beloruske opozicione ličnosti dale Međunarodnom krivičnom sudu materijale o, kako su rekli, više od 2.100 ukrajinske dece iz najmanje 15 ukrajinskih gradova pod ruskom okupacijom koja su nasilno prebačena u Belorusiju uz Lukašenkovo odobrenje.

Pavel Latuška, bivši beloruski ministar kulture, nada se da će taj materijal podstaći Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje Lukašenka, kao što je to uradio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Vidimo sve više dokaza koji se odnose na ilegalno prebacivanje ukrajinske dece u Belorusiju i to će se nastaviti dok međunarodne organizacije ne reaguju i ne zaustave Minsk", rekao je Latuška u intervjuu za Asošijeted pres.

U martu je MKS izdao nalog za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove. Sudije u Hagu, u Holandiji, rekle su da su pronašle "razumne razloge da veruju" da su njih dvoje odgovorni za ratne zločine, uključujući ilegalnu deportaciju i transfer dece iz okupiranih ukrajinskih regiona u Rusiju — nešto što je istraga AP detaljno opisala ranije ove godine.

Belorusija je najbliži saveznik Moskve od početka ruske invazije u februaru 2022, kada je Lukašenko dozvolio Kremlju da pošalje trupe i oružje u Ukrajinu iz Belorusije. Rusija je tamo takođe rasporedila taktičko nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG