Linkovi

Stoltenberg: Ukrajinske snage "postepeno napreduju"


Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada u Konstantinovki, region Donjecka, Ukrajina, 27. septembra 2023.
Vatrogasci gase požar nakon ruskog raketnog napada u Konstantinovki, region Donjecka, Ukrajina, 27. septembra 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da ukrajinske snage "postepeno napreduju" u žestokim borbama sa ruskim vojnicima i da on stalno poziva saveznike da pošalju više pomoći, povećaju odbrambenu proizvodnju i ubrzaju isporuke oružja Ukrajini.

“Što Ukrajina bude jača, to će biti bliži kraj ruske agresije", rekao je Stoltenberg novinarima u Kijevu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da NATO ima ugovore za municiju za Ukrajinu u vrednosti od dve milijarde 500 miliona dolara. Poručio je da je u bezbednosnom interesu NATO-a da Ukrajini obezbedi sve što joj je potrebno da pobedi u ratu.

Ukrajina oborila ruske dronove

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je njena protivvazdušna odbrana oborila 34 od 44 drona Šahed koje je Rusija upotrebila za napad preko noći.

Područja ciljana u napadu su Nikolajev, Odesa i Kirovograd.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, objavio je na Telegramu da tamo nije bilo žrtava. Rekao je da nije bilo razaranja, samo nekoliko manjih požara na travi od padajućih ostataka projektila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u sredu da je borcima njegove zemlje "potrebno više sredstava za uništavanje ruskih projektila, Šaheda i drugih borbenih dronova, kao i ruskih aviona".

Zelenski je izrazio zahvalnost "svima u svetu koji već pomažu i voljni su da pojačaju pomoć našoj zemlji sredstvima koja mogu da pruže veću zaštitu od ruskog terora".

Odbijen ruski pokušaj vraćanja izgubljenih teritorija na istočnom frontu, proboj Ukraine i na jugu

Ukrajinske trupe su u sredu odbile odlučne napade ruskih snaga koje su pokušavale da povrate izgubljene pozicije na istočnom frontu, rekli su vojni zvaničnici, dok analitičari navode da snage Kijeva takođe napreduju na južnom frontu.

Ukrajinska vojska pokrenula je kontraofanzivu u junu sa namerom da povrati teritorije na istoku, a u protekle dve nedelje objavila je da zauzela dva ključna sela, Avdijivku i Klišlivku, u blizini razorenog grada Bahmuta.

Njene snage takođe pokušavaju da napreduju ka jugu do Azovskog mora kako bi prekinule kopneni koridor koji je uspostavila Rusija između anektiranog poluostrva Krim i položaja koje drži na istoku.

Arhiva - Ukrajinski vojnik posmatra paljbu iz višecevnog lansera raketa Grad, nedaleko od Bahmuta, region Donjecka, Ukrajina, 13. avgusta 2023.
Arhiva - Ukrajinski vojnik posmatra paljbu iz višecevnog lansera raketa Grad, nedaleko od Bahmuta, region Donjecka, Ukrajina, 13. avgusta 2023.

Ilija Jevlaš, portparol istočne ukrajinske vojske, rekao je nacionalnoj televiziji: "Nastavljamo da odbijamo intenzivne neprijateljske napade u blizini Kliščijevke i Avdijivke".

"Neprijatelj i dalje juriša na ove položaje u nadi da će povratiti izgubljene položaje, ali bez uspeha", rekao je on.

U protekla 24 sata u toj oblasti bilo je 544 incidenata sa ruskim granatiranjem, sedam borbenih sukoba i četiri vazdušna napada, rekao je Jevlaš.

Predsednik Volodimir Zelenski je kratko pomenuo u objavi na aplikaciji za razmenu poruka Telegram "naše napredovanje u sektoru Donjecka" na istoku, ali nije naveo detalje.

Ukrajinski generalštab izvestio je o vazdušnim udarima na četiri lokaliteta u toj oblasti i saopštio da je 15 gradova i sela bilo pod artiljerijskim i minobacačkim napadima.

U svom izveštaju o vojnim aktivnostima, rusko Ministarstvo odbrane je takođe izvestilo o teškim borbama u toj oblasti, rekavši da su njihove snage odbile 10 napada ukrajinskih trupa u blizini Kliščijevke i južnije, u blizini sela Nevelske.

Ukrajinski zvaničnici su govorili o napretku u kretanju ka jugu, a general Oleksandar Tarnavski, komandant snaga na jugu, govorio je za CNN prošle nedelje o "proboju", uz napomenu da je napredovanje sporije nego što se očekivalo.

Zelenski i drugi zvaničnici rekli su da će za kontraofanzivu trebati vremena i odbacili su zapadne kritike koje govore o tome da je napredak bio prespor i opterećen strateškim greškama.

Tarnavski je pomenuo selo Verbove, za koje su drugi zvaničnici rekli da su ukrajinske snage spremne da zauzmu. Ukrajinske snage gađaju još nekoliko sela dok napreduju kroz region Zaporožja ka velikom gradu Tokmak.

"Bila su tri ili četiri dana mukotrpnog rada za naše jurišne grupe i komandante koji su obavljali taktičke zadatke u ovoj oblasti, što je dovelo do veoma ozbiljnih problema za Ruse", rekao je vojni analitičar Roman Svitan za NV Radio.

"Ne bih govorio o prodoru dok ne stignemo do Tokmaka", zaključio je on.

Borci Vagnera ponovo u Ukrajini

Oko 500 plaćenika Vagnera, koji su se borili zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini pre nego što su pobegli u Belorusiju nakon kratkotrajne pobune u junu, sada se vratilo na linije fronta da se ponovo bore protiv snaga Kijeva, rekao je portparol ukrajinske vojske u sredu.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći u Rusiji prošlog meseca, što je izazvalo pitanja o budućnosti njegovih snaga. Neki, verovatno njih čak 6.000, u Belorusiji su već tri meseca, dok su drugi bili raspoređeni u Africi, gde Vagner takođe ima tekuće operacije.

Sada je oko 500 vojnika Vagnera nastavilo da se bori za Rusiju, rekao je za ukrajinsku TV RBC, Ilja Jevlaš, portparol ukrajinske Istočne grupe snaga. On je rekao da je rusko Ministarstvo odbrane ponovo pregovaralo o ugovorima sa plaćenicima koji se vraćaju.

"Ovi pojedinci su zaista među najbolje obučenim u ruskoj vojsci, ali oni neće promeniti igru", rekao je Jevlaš.

Većina pripadnika snaga Vagnera, koji su se ranije borili u Ukrajini, učestvovali su u kratkoj pobuni, ali su se preselili u Belorusiju prema sporazumu o kojem je beloruski lider Aleksandar Lukašenko ispregovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Jevlaš je rekao da se kampovi u Belorusiji sada raspuštaju.

Uzrok avionske nesreće u kojoj su poginuli Prigožin i drugi lideri Vagnera nije utvrđen, ali mnogi zapadni zvaničnici veruju da je to bila Putinova odmazda za pobunu koju je organizovao šef Vagnera, pa ju je potom zaustavio.

U nedeljama koje su usledile, Prigožin se sastao sa Putinom u Kremlju i slobodno putovao Rusijom.

Britanski ministar odbrane u Kijevu o jačanju PVO

Britanski ministar odbrane Grant Šaps razgovarao je o tome kako ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu tokom razgovora u Kijevu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je u četvrtak kabinet predsednika Ukrajine.

Poseta ukrajinskoj prestonici bila je Šapsova prva poseta Kijevu u vreme rata otkako je prošlog meseca postao ministar odbrane. Britanija je nepokolebljivi saveznik Ukrajine tokom sveobuhvatne invazije koju je pokrenula Rusija u februaru 2022.

"U ime cele nacije, zahvaljujem vam na svemu što činite za nas. Zahvalni smo na vašoj pomoći – vojnoj, finansijskoj, humanitarnoj. Veoma cenimo što možemo da se oslonimo na vas", navode se reči Zelenskog u saopštenju iz njegovog kabineta.

Zelenski je istakao saradnju u sektoru odbrane između Kijeva i Londona, što je, kako je rekao, omogućilo Ukrajini da značajno proširi svoje sposobnosti na bojnom polju oružjem dugog dometa.

Britanija je ove godine isporučila krstareće rakete Storm Šedou koje su Ukrajini omogućile da izvrši udare dugog dometa na ciljeve na teritoriji koju je okupirala Rusija.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG