Linkovi

Ruski napadi na Nikolajev i Odesu, Zelenski najavljuje odmazdu, Saliven o pomoći SAD


Bolničar pomaže ženi ispred stambene zgrade uništene u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 7. februara 2024.
Bolničar pomaže ženi ispred stambene zgrade uništene u ruskom napadu na Kijev, Ukrajina, 7. februara 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u četvrtak da je Rusija napala preko noći sa 17 dronova, nanevši štetu u Nikolajevu i Odesi, ali bez prijavljenih žrtava.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana zemlje uništila 11 dronova iznad regiona Nikolajev, Odesa, Vinica i Dnjepropetrovsk.

Vitalij Kim, regionalni guverner Nikolajeva, rekao je za Telegram da su oštećene stambene i industrijske zgrade.

U Odesi je regionalni guverner Oleh Kiper prijavio štetu na nedovršenoj višespratnici i školi.

Ruska vojska saopštila je u četvrtak da je oborila ukrajinski dron koji je ciljao Krim.

Napadi su usledili nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju obećao da će "izvršiti odmazdu nad Rusijom" za svaku raketu i dron koji ona lansira. Zelenski je takođe rekao da će Ukrajina raditi na jačanju svoje protivvazdušne odbrane.

Posle razgovora sa Zelenskim u Kijevu u sredu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je ukrajinski lider "tražio dodatnu municiju, bespilotne letelice i sisteme protivvazdušne odbrane".

Borelj je rekao da je njegov glavni prioritet mobilizacija vojne pomoći EU za Ukrajinu.

Zvaničnici SAD i NATO-a u sredu su ponovo potvrdili svoju snažnu podršku kontinuiranoj borbi Ukrajine protiv Rusije, pošto su najviši humanitarni lideri osudili talas raketnih napada u kojima je, prema rečima ukrajinskog predsednika, ubijeno najmanje pet ljudi.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, govoreći u sedištu NATO-a, zvučao je samouvereno uprkos dramatičnom krahu sporazuma u Senatu SAD o finansiranju odbrane Ukrajine i jačanju južne granice SAD u utorak. U primedbama izrečenim pre nego što je zakon propao, predsednik Džo Bajden je rekao da je gubitak podrške SAD "upravo ono što Putin želi".

Salivan je, međutim, rekao da se nada.

"Čak i u poslednja 24 sata, videli ste značajan broj republikanaca koji su istupili i rekli da bez obzira šta se još desi, moramo da pokrenemo paket podrške Ukrajini", rekao je on. "Kao što je predsednik Bajden juče rekao, istorija će zabeležiti svaki neuspeh u pružanju pomoći koja je sadržana u paketu koji je predstavljen ove nedelje".

Takođe je naglasio, kao i drugi zvaničnici administracije, da ako Vašington ne isporuči pomoć, nema plana B.

"Na kraju krajeva, ne postoji alternativa tome da se Sjedinjene Države približe i obezbede nivo resursa koji Ukrajini omogućavaju da ima artiljeriju, sisteme protivvazdušne odbrane i druge sposobnosti koje su im potrebne", rekao je Salivan u Briselu. "Vreme je u tom pogledu od suštinske važnosti. Tako da ćemo ostati fokusirani na to i verujemo da još uvek možemo i da ćemo to obezbediti".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG