Linkovi

Novi ukrajinski napad dronovima na Moskvu, brodove u Crnom moru, Rusija gađala Herson


Vatrogasci stoje ispred poslovne zgrade navodno pogođene u napadu dronom, u kvartu Moskva siti, u Moskvu 1. avgusta 2023.
Vatrogasci stoje ispred poslovne zgrade navodno pogođene u napadu dronom, u kvartu Moskva siti, u Moskvu 1. avgusta 2023.

Ruski zvaničnici saopštili su da je protivvazdušna odbrana oborila nekoliko ukrajinskih dronova koji su ciljali Moskvu, a olupina jedne bespilotne letelice udarila je u višespratnicu u ruskoj prestonici.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je na drupštenoj mreži Telegramu da je pogođena ista zgrada koja je bila na meti napada dronovima u nedelju.

U napadu u utorak nije bilo povređenih.

Ukrajinske bespilotne letelice više puta su u julu pogodile oblast glavnog grada Rusije za osamnaest meseci rata.

Istražitelji na terenu pored zgrade navodno pogođene dronom, u poslovnom kvartu Moskva siti, u Moskvi, 1. avgusta 2023.
Istražitelji na terenu pored zgrade navodno pogođene dronom, u poslovnom kvartu Moskva siti, u Moskvi, 1. avgusta 2023.

U napadima su gađani poslovni kvart Moskve nekoliko kilometara zapadno od Kremlja, što je izazvalo zabrinutost poslodavaca i zaposlenih.

Sjedinjene Države ne ohrabruju niti omogućavaju napade unutar Rusije, rekao je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u ponedeljak za CNN.

Ruski napadi

U jeku ruskih napada, čije su posledice stradali i povređeni građani, zbog čega je ukrajinski predsednik Volodimira Zelenskog ponovio potrebu da se Ukrajini dostavi oružje dugog dometa.

Najmanje šest osoba poginulo je u udaru dve ruske rakete na grad Krivi Rog na jugu Ukrajine, što je rodno mesto ukrajinskog predsednika.

Regionalni guverner Sergej Lisak, proglasio je dan žalosti. Među poginulima su bile i desetogodišnja devojčica i njena majka. Ranjeno je još 75 ljudi, uključujući šestoro dece uzrasta od 4 do 17 godina.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su projektili pogodili stambenu zgradu i zgradu univerziteta.

Iz oštećenog stambenog objekta, blizu 150 stanara zgrade uspelo je da izađe samostalno, a 30 su izvukli spasioci, rekao je guverner.

Istražiteljka posmatra auto uništen ugranatiranju za koje ruski zvaničnici kažu da ga je izvela ukrajinska vojska, u Donjecku pod ruskom kontrolom, istočna Ukrajina, 31. jula 2023.
Istražiteljka posmatra auto uništen ugranatiranju za koje ruski zvaničnici kažu da ga je izvela ukrajinska vojska, u Donjecku pod ruskom kontrolom, istočna Ukrajina, 31. jula 2023.

Tokom svog noćnog video obraćanja, Zelenski je rekao da preliminarni podaci pokazuju da su dve rakete ispaljene na Krivi Rog sa teritorije privremeno okupiranog Krima iz oblasti Džankoja.

"Ovo iznova dokazuje da za bezbednost naših gradova, za zaštitu normalnog života Ukrajinaca i naše dece, naša vojska mora da ima dovoljno dalekometnog oružja, dovoljno sredstava da pobedi teroriste. Svetski pritisak sankcija protiv Rusije zaslužuje značajno povećanje", rekao je on.

Napad na Herson

U ruskim udarima u Hersonskoj oblasti u ponedeljak su poginule četiri osobe, a ranjeno je 17, među njima i 16-godišnja devojčica. Guverner Oleksandar Prokudin rekao je da su jedan od poginulih, kao i šestoro povređenih, radili u komunalnom preduzeću kada je došlo do udara. Još petoro povređenih bili su dobrovoljci.

Kasnije u ponedeljak, ruske snage su pokrenule novi napad na Herson, gađajući okrug Korabel. U međuvremenu, u napadu na grad Berislav ubijen je još jedan čovek.

Prokudin je rekao da je intenzivno granatiranje posledica toga što Rusija popunjava svoje snage na istočnoj obali reke Dnjepar.

Prvi napad pomorskih dronova na otvorenom moru

Tri ukrajinska bespilotna plovila napala su dva broda ruske crnomorske mornarice 340 km jugozapadno od Sevastopolja i uništena su, preneo je TASS saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da su patrolni brodovi bili su raspoređeni u toj oblasti kako bi kontrolisali plovidbu.

Rusija je saopštila da će sve brodove koji napuštaju ili uplovljavaju u ukrajinske luke tretirati kao validne mete nakon što je prošlog meseca istekao ugovor o crnomorskom žitu koji je dozvoljavao izvoz ukrajinskog žita.

Incident je prvi sukob ukrajinskih pomorskih dronova sa ruskom mornaricom na otvorenom moru. Kijev je ranije koristio bespilotne letelice za gađanje ruske mornaričke baze na Krimu i mosta koji je Rusija izgradila ka poluostrvu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su brodovi Sergej Kotov i Vasilij Bikov nastavili da obavljaju svoje misije u Crnom moru.

Ukrajina: Osućejen upad ruskih diverzanata sa severa

Ukrajina je preko noći osujetila pokušaj ruske diverzantske grupe da pređe njenu severnu granicu, napisao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Graničari su sinoć u Černigovskoj oblasti zaustavili pokušaj neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe da pređe državnu granicu Ukrajine u okviru naselja Semenivka", rekao je on.

Komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Naev rekao je da su četiri naoružane osobe pokušale da pređu granicu, ali da su odbijene ukrajinskom vatrom.

Klimenko je rekao da su četiri osobe otkrivene kako se kreću sa ruske teritorije.

On je dodao da su rezerve Državne granične službe i ukrajinskih oružanih snaga raspoređene da ojačaju to područje.

Ukrajina je ojačala svoj severni vojni sektor nakon dolaska vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina u Belorusiju.

Mirovni samit u Saudijskoj Arabiji

Zvaničnici američke vlade prisustvovaće samitu o Ukrajini zakazanom u Saudijskoj Arabiji, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler tokom brifinga u ponedeljak, rekavši da ne može da saopšti više detalja.

Vol strit žurnal u subotu je objavio da će Saudijska Arabija pozvati zapadne države, Ukrajinu i velike zemlje u razvoju na pregovore na visokom nivou.

Samit Saudijske Arabije trebalo bi da se održi u Džedi tokom vikenda kako bi se razgovaralo o primeni mirovnog plana Zelenskog za okončanje ruskog rata u Ukrajini.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je na okončanje "iracionalnog" rata u Ukrajini i pozvao na predstojeće mirovne pregovore na Bliskom istoku da uključe predstavnike i Ukrajine i Rusije.

Lopez Obrador je rekao da će Meksiko učestvovati u mirovnim pregovorima samo ako budu prisutne obe strane.

Meksički predsednik je pokušao da zadrži svoju zemlju neutralnom u ratu, iako je njegova vlada podržala neke velike rezolucije UN protiv Rusije. Meksiko je odbio da pošalje oružje Ukrajini i nije uveo sankcije Rusiji.

Kremlj je u ponedeljak rekao da će "pratiti" sastanak, ali trenutno ne vidi uslove za mirovne pregovore sa Kijevom.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG