Linkovi

Iz procurelih dokumenata SAD: 354.000 žrtava rata u Ukrajini, Rusija će teško osvojiti Donbas


Ukrajinski vojnici u borbama pogođenom Bahmutu, u regionu Donjecka, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Irina Rubakova)
Ukrajinski vojnici u borbama pogođenom Bahmutu, u regionu Donjecka, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Irina Rubakova)

Čak 354.000 ruskih i ukrajinskih vojnika je ubijeno ili povređeno u ratu u Ukrajini koji ide ka tome da bude dugotrajni sukob koji bi mogao da potraje i posle 2023. godine, navodi se u nizu navodnih dokumenata američkih obaveštajnih službi objavljenih na internetu.

Ako su autentična, dokumenta, koja izgledaju kao tajne američke procene rata, kao i rezultati američkog špijuniranja saveznika, nude redak uvid u pogled Vašingtona na jedan od najsmrtonosnijih sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri dokumenta i neke zemlje, uključujući Rusiju i Ukrajinu, dovele su u pitanje njihovu verodostojnost, dok američki zvaničnici kažu da izgleda da su neki od fajlova izmenjeni.

U jednoj proceni od 23. februara 2023, pod naslovom "Bitka za region Donbasa verovatno će zapasti u ćorsokak tokom 2023. godine" , piše da je malo verovatno da će Rusija moći da zauzme taj deo istočne Ukrajine.

"Ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide ka zastoju, čime će biti osujećen cilj Moskve da zauzme ceo region tokom 2023. godine", navodi se u proceni iznad poverljive mape ruskih pozicija.

"Ova taktika je smanjila ruske snage i zalihe municije na nivo koji, ukoliko ne dođe do nepredviđenog oporavka, može da iscrpi ruske jedinice i osujeti ratne ciljeve Moskve, što rezultira produženim ratom posle 2023. godine".

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar. Moskva je saopštila da ne zna da li su dokumenta stvarna i da li možda predstavljaju pokušaj da se poseje razdor.

Prema proceni koju je izvršila Vojna obaveštajna agencija SAD, Rusija je pretrpela 189.500-223.000 ukupnih žrtava, uključujući 35.500-43.000 ubijenih u akciji i 154.000-180.000 ranjenih.

Ukrajina je ukupno izgubila 124.500-131.000 ljudi, uključujući 15.500-17.500 poginulih u akciji i 109.000-113.500 ranjenih u akciji, navodi se u dokumentu pod naslovom "Rusija/Ukrajina – procenjena borbena održivost i iscrpljivanje".

Brojevi su oko 10 puta veći od bilo kojih zvaničnih podataka o žrtvama koje su objavili bilo Moskva ili Kijev.

Nijedna strana ne daje blagovremene podatke o vojnim gubicima.

SAD upozoravaju na Kinu

U jednom američkom dokumentu objavljenom na ruskim Telegram kanalima su brojevi o žrtvama grubo izmenjeni, kako bi se smanjile ruske žrtve i povećale ukrajinske. Rojters je video dve verzije istog dokumenta od kojih je jedna jasno izmenjena.

"Rusija nastavlja da zaostaje za navedenim ciljevima za popunu opreme i osoblja za podršku operacijama u Ukrajini", navodi Vojna obaveštajna agencija, koja naglašava da postoje značajne praznine u informacijama.

Na dokumentu o žrtvama utisnuti su amblemi Združenog generalštaba SAD i Vojne obaveštajne agencije.

Procenjuje se da i Rusija i Ukrajina imaju "umerenu" borbenu održivost – što znači da će obe strane verovatno moći da nastave da se bore još neko vreme.

Dokumenti pokazuju da, iako Rusija ima ukupnu brojčanu superiornost u nekim oblastima, Ukrajina ima više tenkova i oklopnih transportera (APC) na bojištu od Rusije.

Rusija je, prema Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji, izgubila 2.048 tenkova i 3.900 oklopnih vozila, dok je Ukrajina izgubila 468 tenkova i 1.020 oklopnih vozila. Ukrajina ima 802 tenka i 3.498 oklopnih vozila na terenu, dok Rusija ima 419 tenkova i 2.928 oklopnih vozila.

Rusija ima superiornost u lovcima i protivvazdušnoj odbrani, navodi se u dokumentu o žrtvama. Rojters nije mogao da proveri brojeve koje su u suprotnosti sa ruskim podacima o uništenju ukrajinske opreme.

Američki dokumenti takođe pokazuju zabrinutost Vašingtona zbog ukrajinskih udara duboko u Rusiji - pa čak i potencijalno na Moskvu - zbog uticaja koji bi takvi napadi mogli imati na poziciju Kine.

"Kina bi reagovala snažnije i najverovatnije bi povećala obim materijala koji je spremna da pruži Rusiji ako ukrajinski udari pogode lokaciju od velike strateške vrednosti ili se čini da su bili ciljani na visoke ruske lidere", kaže se u onone što je izgledalo kao kolekcija američke obaveštajne procene.

Rojters je pregledao više od 50 dokumenata, pod nazivom "Tajno" i "Strogo poverljivo", koji su se prvi put pojavili na sajtovima društvenih medija u martu i navodno otkrivaju detalje o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima, uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

XS
SM
MD
LG