Linkovi

Putin u razgovoru sa Erdoganom: Kijev da prestane da pruža otpor i ispuni sve zahteve


Arhiva - Predsednik Rusije Vladirim Putin
Arhiva - Predsednik Rusije Vladirim Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u nedelju Ukrajinu da će ruska vojna operacija biti zaustavljena samo ako Kijev prestane da pruža otpor i ispuni sve zahteve Kremlja.

Putin je tokom telefonskog razgovora rekao turskom predsedniku Tajipu Rečepu Erdoganu da bi ukrajinski pregovarači trebalo da zauzmu "konstruktivniji" pristup u razgovorima sa Moskvom tako što bi uzeli u obzir realnost na terenu.

Putin, čiji su komentari iz razgovora objavljeni u Kremlju, rekao je da njegova "specijalna operacija" u Ukrajini teče po planu.

"Podvučeno je da je obustavljanje specijalne operacije moguće samo ako Kijev prekine vojne operacije i izvrši poznate ruske zahteve", saopštio je Kremlj.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, naziva svoje akcije u svom bivšem sovjetskom susedu "specijalnom operacijom" koja ima za cilj da uništi ukrajinske vojne kapacitete, očisti zemlju od, kako kaže, nacionalista i učini je neutralnom državom.

Lider Kremlja je rekao Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog sa ukrajinskim vlastima, ali da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup u narednoj rundi pregovora.

"Skrenuta je pažnja na uzaludnost bilo kakvih pokušaja da se odugovlači pregovarački proces, koji ukrajinske snage bezbednosti koriste za pregrupisavanje svojih snaga i resursa", navodi se i iznosi nada da će tokom planirane sledeće runde pregovora ukrajinski predstavnici pokazati konstruktivniji pristup, "u potpunosti uzimajući u obzir novonastalu realnost".

XS
SM
MD
LG