Linkovi

Dejvid Kameron u Kijevu: Britanija ostaje čvrsto uz Ukrajinu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dočekuje britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, pre sastnaka u Kijevu, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 16. novembra 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dočekuje britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, pre sastnaka u Kijevu, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 16. novembra 2023.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron otputovao je u Kijev gde se sastao se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim. Reč je o Kameronovoj prvoj radnoj poseti inostranstvu na poziciji šefa diplomatije.

Bivši premijer Kameron, koji je u ponedeljak imenovan za novog ministra spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je u video snimku koji je objavila kancelarija Zelenskog da želi da podvuče podršku Londona Ukrajini.

Zelenski je rekao da je zahvalan na tom gestu, koji dolazi usred sukoba na Bliskom istoku za koji je rekao da je skrenuo globalnu pažnju sa rata Ukrajine sa Rusijom, koji je sada u 21. mesecu i kojem se ne nazire kraj.

"Svet nije toliko fokusiran na situaciju na bojnom polju u Ukrajini i ova podela fokusa zaista ne pomaže", rekao je on.

Demonstracija podrške usledila je dok Ukrajina pomno prati bilo kakav znak da vitalna zapadna vojna i finansijska pomoć Kijevu nestaje nakon što njena kontraofanziva protiv ruskih snaga nije donela veliki uspeh.

Britanija je blizak saveznik Ukrajine tokom celog rata koji je pokrenula Rusija u februaru 2022.

"Ono što želim da kažem time što sam ovde je da ćemo nastaviti da vam pružamo moralnu podršku, diplomatsku podršku... ali pre svega vojnu podršku koja vam je potrebna ne samo ove i sledeće godine, već koliko god to da bude potrebno", rekao je Kameron.

On je dodao da će Britanija raditi sa svojim saveznicima "kako bi osigurala da pažnja bude ovde u Ukrajini".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su on i Kameron razgovarali u njegovom ministarstvu.

"Velika Britanija ostaje nepokolebljiva u snabdevanju Ukrajini oružjem i oslobađanju Crnog mora od ruskih pretnji", rekao je Kuleba na Eksu.

Ukrajina pokušava da izgradi crnomorski pomorski koridor kako bi oživela svoj pomorski izvoz, prkoseći pretnjama Moskve koja je u julu odustala od sporazuma koji je omogućio da se deo izvoza hrane odvija uprkos ratu.

U ukrajinskim saopštenjima nije navedeno kada su se razgovori vodili. Stroge bezbednosne mere koje su na snazi zbog rata znače da se detalji o posetama stranih zvanica ponekad objavljuju tek neko vreme nakon što se dogode.

Ipak, britanska kancelarija spoljnih poslova objavila je da je Kameron u četvrtak otputovao u ukrajinski lučki grad Odesu.

Zelenski: Zastoj u kontraofanzivi postoji, ali "vulkan će se definitivno probuditi"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi zastoj u ratu njegove zemlje protiv Rusije stvorio "vulkan koji spava, ali će se definitivno probuditi".

"Ne možemo sebi priuštiti nikakav zastoj", rekao je Zelenski afričkim novinarima u sredu u Kijevu. "Ako želimo da okončamo rat, moramo ga okončati. Završiti s poštovanjem kako bi ceo svet znao da je odgovoran onaj ko je došao, zauzimao i ubijao".

Prema rečima ukrajinskog predsednika, ako rat zađe u ćorsokak, buduće generacije Ukrajinaca moraće da se bore, jer će Rusija "ponovo doći ako ne bude postavljena na svoje mesto".

Zelenski je priznao da je situacija na bojnom polju i dalje veoma teška, ali je rekao da ne veruje da je rat dospeo u ćorsokak. On je naglasio da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom dok se potpuno ne povuče sa ukrajinskih teritorija.

Takođe u sredu, Zelenski je razgovarao telefonom sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Kako je saopštila pres-služba ukrajinskog predsednika, dvojica lidera su razgovarali o situaciji na bojnom polju, odbrambenoj saradnji sa naglaskom na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane i "povećanju sposobnosti mobilnih vatrogasnih grupa za borbu protiv [dronova]".

Zelenski je zahvalio Kanadi na novom paketu sankcija i pohvalio inicijativu Otave za stvaranje međunarodne koalicije za povratak deportovane ukrajinske dece. Kanada je predložila koaliciju na samitu savetnika za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku o formuli mira Ukrajine, održanom na Malti 29. oktobra.

Ukrajinski marinci u čamcu na reci Dnjepar, na liniji fronta nedaleko od Hersona, Ukrajina, 14. oktobra 2023.
Ukrajinski marinci u čamcu na reci Dnjepar, na liniji fronta nedaleko od Hersona, Ukrajina, 14. oktobra 2023.

Zelenski i Trudo su „na najvišem nivou koordinirali sledeće korake u vezi sa razvojem ove inicijative“.

U međuvremenu, ukrajinski premijer Denis Šmihal održao je sastanak sa Pjerom Hajbronom, specijalnim izaslanikom francuskog predsednika za pomoć i rekonstrukciju Ukrajine.

"Razgovarali smo o uključivanju privatnog sektora u rekonstrukciju. Pripremamo konkretne projekte u tom pravcu", rekao je Šmihal u sredu. On je takođe zahvalio Francuskoj što je produžila mandat Francuske razvojne agencije na Ukrajinu i ukazao na "niz primera uspostavljanja veza između zajednica Ukrajine i Francuske".

Sud u Rusiji osudio umetnicu na sedam godina zatvora zbog antiratnih poruka

Ruski sud je u četvrtak proglasio umetnicu i muzičarku Aleksandru Skočilenko krivom za svesno širenje lažnih vesti o ponašanju ruske vojske u Ukrajini i osudio je na sedam godina zatvorske kolonije.

Skočilenko (33) je 31. marta 2022. zamenila etikete sa cenama u supermarketu u svom rodnom Sankt Peterburgu malim komadićima papira koji su pozivali da se prekine ruski rat u Ukrajini i kritikovali vlasti.

Ona je negirala formalnu optužbu za svesno širenje lažnih informacija o vojsci.

XS
SM
MD
LG