Linkovi

Rusija: Crnomorski sporazum o izvozu žita mogao bi biti uskoro okončan


Arhiva - Teretni brod prvezan u luci u Mombasu, Kenija, u subotu, 26. novembra 2022, sa 53.300 tona pšenice nabavljene u okviru Crnomorske inicijative za žito.
Arhiva - Teretni brod prvezan u luci u Mombasu, Kenija, u subotu, 26. novembra 2022, sa 53.300 tona pšenice nabavljene u okviru Crnomorske inicijative za žito.

Rusija je u četvrtak saopštila da neće biti produženja sporazuma o crnomorskom žitu uz posredovanje UN nakon 18. maja osim ako Zapad ne ukloni niz prepreka za izvoz ruskog žita i đubriva.

Dogovor o izvozu žita preko Crnog mora iz Ukrajine postignnut je uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske u julu prošle godine kako bi se ublažila globalna kriza u snabdevanju hranom pogoršana sukobom koji je prekinuo izvoz iz vodećih svetskih dobavljača žitarica.

"Bez napretka u rešavanju pet sistemskih problema... nema potrebe da se govori o daljem produženju crnomorske inicijative posle 18. maja", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Napominjemo da je, uprkos svim izjavama o globalnoj bezbednosti hrane i pomoći zemljama u nevolji, Crnomorska inicijativa služila i nastavlja da služi isključivo komercijalnom izvozu Kijeva u interesu zapadnih zemalja", saopštilo je ministarstvo.

Da bi se Rusija ubedila da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora prošle godine, u julu je takođe sklopljen poseban trogodišnji sporazum u kome su Ujedinjene nacije pristale da pomognu Rusiji u izvozu hrane i đubriva.

Rusija je rekla da su dva sporazuma "međusobno povezani delovi jednog 'paketa'" i kritikovala Sekretarijat UN zbog, kako su rekli, iskrivljavanja činjenica.

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik rekao je da su "razgovori, komunikacija i dalje u toku sa stranama" i da su zvaničnici UN odlučni da obezbede sprovođenje oba sporazuma.

On je rekao u vezi sa ruskim izvozom, "još uvek postoji mnogo ključnih pitanja koja treba da se reše u vezi sa plaćanjem i drugim tehničkim pitanjima" , koje zvaničnici UN pokušavaju da reše.

Ali on je primetio da su "postojali neki konkretni rezultati koji doprinose većem obimu trgovine žitom, nižim transportnim stopama i povećanom broju brodova koji su pristajali u ruske luke radi đubriva i smanjenja osiguranja".

"Dakle, napravili smo određeni napredak, ali nastavljamo da se trudimo da postignemo još", rekao je Dižarik.

Zapadne sile uvele su oštre sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu koja je počela februara. 24, 2022. Njen izvoz hrane i đubriva nije obuhvaćen sankcijama, ali Moskva kaže da ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljaju prepreku za isporuke.

Ostali zahtevi uključuju pristup lukama, obnavljanje cevovoda za amonijak Toljati-Odesa koji omogućava Rusiji da pumpa hemikalije u ukrajinsku luku i deblokadu imovine i računa ruskih kompanija koje se bave izvozom hrane i đubriva.

"Uklanjanje prepreka domaćem izvozu poljoprivrednih proizvoda trebalo je da se odvija u okviru implementacije Memoranduma Rusija-UN", saopštilo je ministarstvo.

Rusija je saopštila da je došlo do neuspeha režima inspekcije brodova koji su prevozili žito iz Ukrajine.

"Trenutno 28 plovila sa više od milion tona hrane čeka inspekciju u teritorijalnim vodama Turske", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ono je optužilo osoblje UN u Zajedničkom koordinacionom centru da odbija da sastavi raspored inspekcija.

"Zauzvrat, još teža situacija se razvila oko registracije brodova sa silosima", saopštilo je ministarstvo, negirajući da je Rusija odgovorna za bilo koje zagušenje i optužujući ukrajinske lučke zvaničnike da primaju mito kako bi ubrzali registraciju.

XS
SM
MD
LG