Linkovi

Međunarodni krivični sud izdao poternice za Šojguom i Gerasimovom


Ahiva - Tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u sredini, 26. juna 2023 (Foto: Russian Defence Ministry / AFP).
Ahiva - Tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u sredini, 26. juna 2023 (Foto: Russian Defence Ministry / AFP).

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je naloge za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske generala Valerija Gerasimova.

MKS je u utorak saopštio da postoje "osnovani razlozi da se veruje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne udare ruskih oružanih snaga na ukrajinsku energetsku infrastrukturu" između oktobra 2022. i marta 2023.

Sud se pozvao na ruske udare u kojima su pogođene ukrajinske elektrane i trafostanice.

U saopštenju Međunarodnog krivičnog suda navodi se da su Šojgu i Gerasimov navodno odgovorni za usmeravanje napada na civilne ciljeve i nanošenje prekomerne štete civilima, što su ratni zločini.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Međunarodni krivični sud je izdao ukupno osam naloga za hapšenje visokih ruskih zvaničnika. Među njima je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je optužen za deportaciju ukrajinske dece u Rusiju.

Kijev je pozdravio izdavanje novih naloga za hapšenje.

"Svaki kriminalac umešan u planiranje i izvršavanje tih napada mora da zna da će biti izveden pred lice pravde. I nadamo se da ćemo ih videti iza rešetaka", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ruski Savet za bezbednost saopštio je da je potez suda deo hibridnog rata protiv Moskve.

"To je samo prazna priča, jer MKS nema jurisdikciju u Rusiji, i deo je hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje", navodi se u saopštenju koje je prenela državna novinska agencija TASS.

Ruski predsednik smenio je Šojgua, dugogodišnjeg saveznika i prijatelja, sa mesta šefa odbrane u maju, u sklopu promene kabineta kada je započeo novi predsednički mandat.

Napadi dronovima

Ruski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da je Ukrajina upotrebila 30 dronova tokom noći u napadima na dve oblasti u blizini granice između dve zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo 29 dronova iznad Belgorodske oblasti i još jednu iznad Voronježa.

Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner Belgoroda, rekao je da su ostaci oborenih dronova u padu povredili nekoliko ljudi i oštetili zgrade.

Belgorod je česta meta ukrajinskih vazdušnih napada sa pozicija odmah preko granice i blizu ukrajinske oblasti Harkov, gde su ruske snage osvojile teritoriju u ofanzivi poslednjih meseci.

U Voronježu, guverner Aleksandar Gusev prijavio je požar na industrijskoj lokaciji izazvan oborenim dronom. Gusev je rekao da nije bilo povređenih.

XS
SM
MD
LG