Linkovi

Reporteri bez granica optužili Izrael i Hamas za ratne zločine


Novinar AFPTV-a Nikolas Garsija Ferari u Pojasu Gaze, 12. oktobar 2023.
Novinar AFPTV-a Nikolas Garsija Ferari u Pojasu Gaze, 12. oktobar 2023.

Od početka rata Izraela i Hamasa ubijeno je 34-oro novinara, saopštili su Reporteri bez granica (RSF) i optužili obe strane da su počinile moguće ratne zločine.

RSF su pozvali Međunarodni krivični sud da pokrene istragu, a već su podneli prijavu zbog pogibije osmoro palesetinskih novinara u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze, i smrti izraelskog novinara u iznenadnom napadu Hamasa na jugu Izraela.

"Razmere, ozbiljnost i ponavljanje međunarodnih zločina koji ciljaju novinare, posebno u Gazi, zahtevaju prioritetnu istragu tužilaca Međunarodnog krivičnog suda", rekao je direktor RSF Kristofer Deloar.

Ovo je treći put da Reporteri bez granica podnose prijavu od 2018. godine zbog navodnih zločina nad palestinskim novinarima u Gazi. Izrael tvrdi da se trudi da izbegne stradanje civila i optužuje Hamas da ih stavlja u opasnost time što svoje akcije izvodi u stambenim područjima.

U poslednjoj prijavi se takođe navodi "namerno, poptuno ili delimično uništavanje imovine više od 50 medijskih kuća u Gazi" otkako je Izrael objavio rat Hamasu posle napada te militantne grupe 7. oktobra. SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da istražuje navode o ubijenim, ranjenim, pritvorenim ili nestalim novinarima u ratu, uključujući i u Libanu. Prema njihovim preliminarnim podacima stradao je najmanje 31 novinar.

"CPJ naglašava da su novinari civili koji rade važan posao u vreme krize i ne smeju biti meta zaraćenih strana", rekao je Šerif Mansur, koordinator CPJ za Bliski istok i sever Afrike.

Međunarodni krivični sud već istražuje akcije izraelskih i palestinskih vlasti tokom rata 2014. godine, i da li su tada počinjeni ratni zločini.

Tokom posete graničnom prelazu Rafa u nedelju, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan pozvao je Izrael da poštuje međunarodno pravo, ali nije optužio tu zemlju za ratne zločine. On je Hamasov napad od 7. oktobra ocenio kao "ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Izrael kaže da Međunarodni krivični sud nema nikakve ingerencije u vezi sa konfliktom jer Palestina nije nezavisna i suverena država. Izrael takođe nije potpisnik sporazuma koji podržava sud, niti je jedna od 123 države članice.

Reporteri bez granica su ranije ocenili da su napadi na grupu novinara u južnom Libanu, u kojima je poginula jedna osoba, verovatno bili namerni, a ne slučajni i da su se novinari jasno identifikovali.

Organizacija je to objavila u okviru preliminarih zaključaka svoje istrage o stradanju Rojtersovog snimatelja Isama Abdalaha i ranjavanja još šestoro novinara Rojtersa, AFP-a i Al Džazire koji su izveštavali sa južbne libanske granice 13. oktobra.

XS
SM
MD
LG