Linkovi

Vrhovni sud privremeno zaustavio predaju Trampovih poreskih dokumenata Kongresu


ARHIVA Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.
ARHIVA Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts privremeno je zaustavio predaju poreskih prijava bivšeg predsednika Donalda Trampa odboru američkog Kongresa. Robertsov nalog dao je Vrhovnom sudu dodatno vreme da razmotri pravna pitanja iz Trampove hitne žalbe najvišem sudu zemlje, koja je uložena u ponedeljak.

Bez intervencije suda, Sekretarijat za finansije je već u četvrtak mogao da dostavi Trampova poreska dokumenta Odboru za budžet i poreska pitanja Predstavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate.

Sudska bitka oko Trampovih poreza se vodi od 2019.

Niži sudovi su zaključili da kongresni odbor ima široka ovlašćenja da dobije uvid u Trampova poreska dokumenta i odbacili Trampove tvrdnje da je reč o prekoračenju kongresnih dužnosti.

Ako Tramp uspe da ubedi najviši sud zemlje da interveniše u ovom slučaju, potencijalno bi mogao da odloži konačnu odluku do početka rada narednog Kognresa u januaru. Ako republikanci povrate kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima 8. novembra, odbor bi mogao da odustane od zahteva da dobije uvod u dokumenta.

Odluka da se privremeno blokira predaja dokumenta je treća takava odluka sudija u poslednjih nekoliko dana u slučajevima koji se odnose na Trampa. Sud odvojeno razmatra hitnu žalbu senatora Lindzija Grejema koji pokušava da izbegne da svedoči pred velikom porotom u Džordžiji koja istražuje moguće ilegalno mešanje Trampa i njegovih saradnika u izbore 2020. u toj državi.

Sud takođe razmatra žalbu predsednice Republikanske partije Arizone Keli Vord koja želi da spreči predaju podataka o telefonskim razgovorima kongresnoj komisiji koja istražuje pobunu na Kapitolu 6. januara 2021.

ARHIVA: Predsednik Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin na konferenciji za novinare u Beloj kući, 10. avgusta 2020. (Foto AP/Andrew Harnik)
ARHIVA: Predsednik Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin na konferenciji za novinare u Beloj kući, 10. avgusta 2020. (Foto AP/Andrew Harnik)

Kongresni odbor za budžet i poreska pitanja i njegov predsednik, demokrata Ričard Nil iz Masačusetsa, prvi put su zatražili Trampova poreska dokumenta 2019, u okviru istrage o tome da li se bivši predsednik povinovao poreskim zakonima i programu revizije američke Poreske službe (IRS). Prema federalnom zakonu, IRS "će dostaviti" prijave bilo kog poreskog obveznika maloj grupi najviših članova Kongresa.

Sekretarijat za pravosuđe, u vreme Trampove administracije, je branio odluku tadašnjeg sekretara za finansije Stivena Mnučina da Kongresu ne dostavi Trampove poreske prijave. Mnučin je tvrdio da je mogao da uskrati dokumenta jer je zaključio da ih demokrate traže iz političkih, stranačkih razloga. Usledile su pravne žalbe.

Nakon što je predsednik Džo Bajden stupio na položaj, odbor je obnovio zahtev, tražeći Trampove poreske prijave i dodatne informacije iz perioda između 2015 i 2020. Bela kuća je zauzela stav da je zahtev validan i da Sekretarijat za finansije mora da mu se povinuje. Tramp je onda pokušao da sudskim putem spreči predaju dokumenata.

Tadašnji okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens Mlađi dobio je kopije Trampovih ličnih i poslovnih poreskih dokumenata u okviru krivične istrage. I taj slučaj je otišao pred Vrhovni sud, koji je odbacio Trampov argument da je kao predsednik imao široki imunitet.

Tramp je nedavno tražio i intervenciju sudija u još jednom pravnom slučaju koji se odnosi na pretragu njegovog imanja Mar-a-Lago na Floridi u avgustu. Sud je odbacio taj apel.

XS
SM
MD
LG