Linkovi

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije pojedinačno, bez državnih obilježja na OI


Olimpijski prstenovi (Foto: FRANCK FIFE / AFP)
Olimpijski prstenovi (Foto: FRANCK FIFE / AFP)

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije, koji se budu kvalifikovali za Olimpijske igre naredne godine u Parizu, takmičiće se bez zastava, grbova ili himne, saopšteno je u petak iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Sportistima iz te dvije zemlje je posle ruske invazije na Ukrajinu prošle godine bilo zabranjeno da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, ali im je od tada postepeno dozvoljeno da se vrate u većinu sportskih arena, ali bez ikakvih obilježja.

"Izvršni odbor MOK-a odlučio je da će pojedinačni neutralni sportisti, koji su se kvalifikovali kroz postojeći sistem kvalifikacija Međunarodne federacije, moći da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine u skladu sa dolje navedenim uslovima. Pojedinačni neutralni sportisti su sportisti sa ruskim ili bjeloruskim pasošem", naveo je MOK u saopštenju.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije samo će se takmičiti u pojedinačnim sportovima. Timovima iz te dvije zemlje neće biti dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama.

MOK je naveo da sportistima, koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini, neće biti dozvoljeno učešće kao ni bilo kojem pomoćnom osoblju sa sličnim stavom.

U Pariz nisu pozvani ni ruski ili bjeloruski vladini ili državni zvaničnici. MOK je međutim poručio da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog poteza svojih vlada.

"Zaštita prava pojedinačnih sportista da učestvuju u takmičenjima uprkos tome što su suspendovani njihovi nacionalni olimpijski komiteti je već uspostavljena praksa, kojom se poštuju ljudska prava", ističe se u saopštenju.

Rusija je, reagujući na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta, odbacila "diskriminatorne uslove za ruske sportiste".

"Uslovi su protiv sportskih principa. Nanose štetu samim Olimpijskim igrama, a ne ruskom sportu. Taj pristup je neprihvatljiv", rekao je ruski ministar sporta Oleg Maticin.

MOK je u oktobru suspendovao Ruski olimpijski komitet zbog priznavanja regionalnih organizacije sa četiri ukrajinske teritorije, koje je Rusija nelegalno pripojila.

Od 4.600 sportista, koji su se do sada kvalifikovali za Olimpijske igre, osam su Rusi, a troje Bjelorusi. Očekuje se učešće ukupno oko 11.000 sportista, a više od 60 iz Ukrajine se već kvalifikovalo.

Kijev je bio protiv učešća ruskih i bjeloruskih sportista, čak i bez obilježja. Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba ocijenio je da je odluka MOK-a u petak "sramna" i pozvao partnere da je osude.

"Ta odluka podriva olimpijske principe", napisao je Kuleba na Eksu.

U atletici, najvećoj sportskoj disciplini na Olimpijskim igrama, već postoji zabrana za ruski savez zbog dopinga koji sponzoriše država, mada je nekim ruskim atletičarima bilo dozvoljeno da se takmiče bez obilježija ako mogu da dokažu da nisu dopingovani.

Međutim, ta opcija nije postojala posle invazije na Ukrajinu, a zabranjeno je učešće svim Rusima i Bjelorusima na svjetskim takmičenjima - što je odluka koja je potvrđena i ove godine. Predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou rekao je u petak da na Olimpijskim igrama u Parizu neće biti ruskih i bjeloruskih atletičara.

XS
SM
MD
LG